Vrijdag 19/08/2022

Aangeboden door Beobank

Wat is dit?

'Aangeboden door Beobank ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Je snakt naar je pensioen, maar ... hoe lang moet je nog wachten?

Waar je gaat langs Vlaamse wegen, kom je ze op terrasjes tegen: senioren in wieleroutfit, de gebronsde neus diep in het schuim van een geurige trappist. Het leven kan mooi zijn als je met pensioen bent. Vooral als je nog veel gezonde jaren voor de boeg hebt. Dat is in België zeker het geval. Volgens een rapport van de OESO is de effectieve pensioenleeftijd in ons land gemiddeld 61,8 jaar. Mannen leven daarna gemiddeld nog 21,1 jaar, vrouwen 25,5 jaar. Enjoy, zouden we zeggen.

Aangeboden door Beobank
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

61,8 jaar, dat is vroeg

Elders moeten ze er een paar jaar langer voor werken. De gemiddelde effectieve pensioenleeftijd in de 36 OESO-lidstaten is 64,2 jaar. Alleen in Slovakije, Frankrijk en Luxemburg gaan ze nog vroeger met pensioen dan bij ons. Toch toont die 61,8 jaar aan dat we wel degelijk langer werken dan vroeger. In 2010 lag de gemiddelde effectieve pensioenleeftijd op 60,4 jaar.

De officiële pensioenleeftijd

Belgen gaan dus gemiddeld voor hun 62ste met pensioen. En dat terwijl de officiële pensioenleeftijd momenteel 65 jaar is. In principe heb je pas vanaf die leeftijd recht op het wettelijke pensioen. Vanaf 2025 stijgt dat trouwens tot 66 jaar, vanaf 2030 tot 67 jaar. Jouw eigen wettelijke pensioenleeftijd vind je op www.mypension.be. Daar leggen ze ook uit hoe en wanneer je je pensioen moet aanvragen. Vanwaar die discrepantie tussen de wettelijke en de effectieve pensioenleeftijd? Simpel: veel mensen gaan met vervroegd pensioen of met brugpensioen (dat tegenwoordig SWT heet).

Vervroegd pensioen

Je mag vervroegd (dus vóór de wettelijke pensioenleeftijd) met pensioen gaan op voorwaarde dat je oud genoeg bent en lang genoeg gewerkt hebt. Wie minimum 60 jaar oud is en 44 loopbaanjaren achter de kiezen heeft, mag vroeger stoppen met werken. Hetzelfde geldt voor mensen van minimum 61 jaar (met minimum 43 loopbaanjaren) of 63 jaar (met 43 loopbaanjaren). Loopbaanjaren zijn meer dan alleen maar gewerkte jaren. Zo worden arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en bepaalde vormen van tijdskrediet beschouwd als gelijkgestelde perioden. Voor de berekening van het pensioen tellen ze mee als gewerkte perioden.

Brugpensioen of SWT

De tweede manier om vroeger met pensioen te gaan is het brugpensioen. Het woord ‘pensioen’ is bedrieglijk. Eigenlijk is dit geen vorm van pensioen meer, maar een soort van werkloosheid. Vandaar de nieuwe naam: SWT, ofwel ‘stelsel van werkloosheid met een bedrijfstoeslag’. Als SWT-er krijg je naast een werkloosheidsuitkering ook een aanvullende vergoeding. Die laatste wordt door je werkgever betaald. Vroeger kon je vanaf 50 jaar met brugpensioen. SWT kan pas vanaf 59 jaar, en bij een collectief ontslag. Heel veel SWT-ers zijn er niet. In 2017 en 2018 kwamen er niet veel meer dan 3.000 Vlamingen in het systeem terecht. In principe moeten zij beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Daar is nu een mouw aan gepast: als SWT-ers voldoen aan de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden (zie hierboven), kunnen ze sinds kort ook vervroegd met pensioen.

Voorproefje van het pensioen

Wil je wel tot je 65ste blijven werken, maar het gewoon wat rustiger aan doen? Dan is het eindeloopbaantijdskrediet misschien iets voor jou. Je stapt dan over op een halftijdse of viervijfde job en krijgt daarvoor een halftijds of viervijfde loon, aangevuld met een RVA-uitkering waarmee je toch pensioenrechten opbouwt. Noem het een soort van voorproefje van het pensioen. De voorwaarden: 60 jaar zijn, 25 jaar als loontrekkende gewerkt hebben en minstens 24 maanden in dienst zijn bij je huidige werkgever.

Bezig blijven

Valt je wettelijk pensioen tegen? Wil je ook nog wat anders doen dan de Vlaamse fietsknooppuntenroutes en aanpalende terrasjes verkennen? Ook als gepensioneerde kun je tegenwoordig aan de slag blijven. Ben je 65 of heb je een loopbaan van 45 jaar, dan mag je werken en bovenop je pensioen verdienen zoveel je wil, zonder dat je je wettelijk pensioen verliest. Dat kan als loontrekkende of zelfstandige.

Pas op: het is niet omdat je gepensioneerd bent, dat de fiscus je vergeten is. Wat je verdient, wordt beschouwd én belast als een beroepsinkomen. Je wettelijk pensioen én je inkomen uit arbeid worden opgeteld. Daardoor word je al gauw tegen een hoge belastingvoet belast. De boodschap is: werk zoveel mogelijk voor jezelf, en niet voor de staat. Ben je jonger dan 65 jaar of heb je minder dan 45 jaar gewerkt, dan moet je dubbel zo goed opletten. Als je te veel bijverdient, zal de Pensioendienst je wettelijk pensioen verminderen of zelfs schorsen.

Pensioensparen: goed idee!
Het wettelijk pensioen is niet hoog in België. Met pensioensparen of langetermijnsparen kan je het opkrikken. Je vindt meer info op https://www.beobank.be/nl/particulier/sparen-beleggen/pensioen

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234