Vrijdag 09/06/2023

Aangeboden door Miele

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

In de keuken met Seppe Nobels en zijn dochters: ‘Kaya en Lou hebben dezelfde verfijnde smaak als ik’

Aangeboden door
null Beeld Miele
Beeld Miele

Topchef Seppe Nobels leerde koken met een boek uit de jaren 80. “Een roze, met de vooringenomen titel: ‘Koken voor Meisjes’”, lacht hij. Tegenwoordig schudt hij eigenhandig de ene culinaire creatie na de andere uit zijn mouw. Zijn dochters vormen daarbij een geweldige bron van inspiratie.

Met sterrenzaak Graanmarkt 13 zette topchef Seppe Nobels groenten weer centraal op de menukaart. Vorig jaar trok hij er na 13 jaar de deur achter zich dicht, om meteen met een nieuw concept te starten: restaurant en academie Instroom in Antwerpen. Daar serveert hij een fusion kitchen 2.0, samen met anderstalige nieuwkomers die op hun beurt hun cultuur en herinneringen in elk gerecht verwerken. Hij was ook te zien in ‘Restaurant Misverstand’ op één, waarin hij samen met Dieter Coppens een gelijknamig restaurant openhield met een team van mensen die lijden aan jongdementie. Nobels is fervent fan van de keukentoestellen van Miele, die hij al sinds zijn kindertijd kent. Hij kreeg in 2021 dan ook de titel van Miele’s Tastemaker. Als hij niet aan het werk is, haalt hij inspiratie uit de culinaire creaties van dochters Kaya (19) en Lou (15).

Lokaal en seizoensgebonden
“Mijn dochter Kaya wou graag een etentje organiseren waarbij ik pokébowls zou voorschotelen”, vertelt Seppe Nobels. “Maar ik sta niet achter die trend. De zalm die wordt gebruikt, zit vol antibiotica en avocado is niet duurzaam. Omdat Kaya me verzekerde dat ze bowls wilde met mijn signatuur, inspireerde mij dat tot een frisse versie op basis van lokale, seizoensgebonden ingrediënten: Noordzeevis, gepekelde radijzen, water- en tuinkers, veldsla en postelein. De sushirijst stoomde ik in de handige combi-stoomoven van Miele. Terwijl ik deze upscale versie maakte, creëerde Kaya een easy-to-go variant van een duurzame pokébowl.”

Het is lang niet de eerste of enige keer dat Seppe en zijn dochters de krachten bundelen in de keuken. “Eerder heb ik mijn rodebietenbrownie herwerkt op aandringen van mijn dochter Lou. De nieuwe variant bevat minder suiker en is gemaakt met biobietensap. En eerlijk? Hij smaakt nog beter. Ook die brownie maak je trouwens makkelijk in de combi-stoomoven van Miele. Mijn dochters zijn erg kritisch en ik herken veel van mezelf in hen. We delen respect voor eten, belangstelling voor nieuwe smaken en de wil om continu bij te leren.”

Generatie op generatie
Schoonheid delen, dat deed Seppe ook al met zijn vader. “Hij was architect en heeft mij heel mijn jonge leven meegenomen naar de mooiste gebouwen, musea, kerken ... Net zoals mijn vader dat met de pracht van architectuur deed, geef ik op mijn beurt de schoonheid van lekker eten door. Ik heb mijn kinderen van jongs af vertrouwd gemaakt met uiteenlopende smaken, geleerd dat eten een feest is en hen getoond waar het voedsel op hun bord vandaan komt. Vandaag ben ik zeker niet te beroerd om open te staan voor hun nieuwe ideeën. Door te luisteren naar andere generaties en culinair erfgoed te mixen met innovatie, ontstaan de mooiste creaties. Echt, wanneer ik met mijn dochters in de keuken sta, ontstaat er magie.”

Duurzaam op alle vlakken
Toch hoeft voor Seppe niet alles te veranderen. “Ik leer mijn kinderen koken op hetzelfde gasfornuis waarop ik mijn allereerste profiterollekes maakte. Ik koester die nostalgie. De toestellen van Miele gaan generaties lang mee. Dat vind ik geweldig, want ook dat is duurzaamheid: materiaal dat ruim dertig jaar lang goed blijft en van ouders op kinderen wordt doorgegeven. Er zijn ook recepten die echte blijvertjes zijn, omdat ze warme herinneringen oproepen. De madeleines die mijn kinderen als traktatie meenamen naar school. Of de Mechelse witloofsoep van mijn mama. Die blijft favoriet. Op inspiredby.miele.be vind je het recept, makkelijk klaar te maken in de combi-stoomoven van Miele. Dat vat perfect samen hoe ik kook: met liefde voor het verleden, een open blik naar de toekomst en met respect voor onze planeet.”

Laat je inspireren door Miele en Tastemaker Seppe Nobels.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234