Woensdag 21/10/2020

Aangeboden doorTelenet

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Hoe online valkuilen verschillen van de ene generatie tot de andere

Beeld Plainpicture

Tom (9) is fan van TikTok. Zijn zus Lore (12) chat uren met haar vriendinnen via Facetime en Frits (20) gaat alle muzieksites af op zoek naar de coolste hiphop. Mama Anneleen (52) verkoopt kleren via Vinted en sprokkelt recepten via de blog van een Indiase chef-kok, terwijl papa Anton (53) voetbal kijkt, en samen met zijn pa Egbert (76) online commentaar geeft. In de achtergrond passeert zijn moeder Cindy (76), terwijl ze via haar smartphone belt met een vriendin die lang geleden naar de VS verhuisde. Het is een doordeweeks tafereel, en iedereen is online. De online wereld biedt ons talloze voordelen, maar het loont de moeite om eens stil te staan bij de online valkuilen. Iedereen wil zorgeloos het wereldwijde web op, maar er zijn risico’s verbonden aan hoe je je online gedraagt. En die zijn voor elke generatie verschillend. Welke risico’s? We zetten ze hier even op een rijtje. Zo krijg je niet enkel zicht op de fouten die je kinderen of ouders maken, maar weet je meteen ook waar je zelf voor moet uitkijken. 

Welke informatie deel je online? Hoe zit het met virussen? Mag je die ene mail waarin een bank je aanmaant je paswoord te vervangen zomaar vertrouwen? En stuur je zomaar selfies naar iedereen? Of mag je zomaar je FB-posts openbaar zetten? En wat met die TikTok-filmpjes?  

Babyboomers (° tussen 1945 en 1960)
De generatie die ook wel eens ‘de senioren’ genoemd wordt. De levensgenieters, reizigers, cultuurliefhebbers ... En wat blijkt: het is de generatie die het minst verbonden is met de online wereld. Misschien hebben ze er gewoon de tijd niet voor? Feit is wel dat ze daardoor net automatisch al heel wat online valkuilen ontwijken. Facetimen of Skypen met de kleinkinderen, de online krant lezen, … daar zijn niet meteen veel risico’s aan verbonden. Waar wel? De mailbox! Omdat babyboomers een blind vertrouwen lijken te hebben in wat in hun mailbox belandt. Mail binnen? Een filmpje? Klikken maar! Het maakt deze generatie kwetsbaar voor phishing- en malwaremails, stuk voor stuk berichten die gevoelige informatie trachten te ontfutselen of zich met snode bedoelingen op hun computer/smartphone nestelen. Is er een oplossing? Ja, een goed antivirusprogramma dat ingrijpt wanneer je een dubieuze mail opent of op een louche link klikt.

Generatie X (° tussen 1960 en 1980)
Dé generatie die de wereld voor hun ogen zag veranderen van not-connected naar always connected. Van vaste telefoons naar smartphones, van analoge tv naar digitale smart-tv’s met duizend kanalen, en van 64kb-modems naar supersnel internet. Het is de generatie die geniet van de voordelen, maar wel met een gezonde dosis behoedzaamheid voor mogelijke gevaren. Waar het misloopt? Ze willen of kunnen de evolutie van de online gevaren niet bijbenen of worden een beetje laks wat veiligheid betreft. De firewall en/of antivirussoftware die ze gisteren installeerden is niet langer opgewassen tegen de hackers van vandaag. ‘Online gevaar? Mijn pc is goed beveiligd, hoor.’ Ja, die wel, maar wat met je smartphone, tablet en andere geconnecteerde apparaten? Die zijn ook allesbehalve immuun voor hackers. Daarom haalt generatie X voordeel uit een totaaloplossing die elk geconnecteerd apparaat beveiligt tegen elke nieuwe dreiging, bij voorkeur zonder dat ze daar zelf naar hoeven te kijken.

Millennials (° tussen 1980 en 1995)
Als ze diep graven in hun herinnering zien ze nog beelden van een walkman of een mp3-speler. Of misschien zelfs van een cassettedeck? Hoe het ook zij, de millennials werden geboren in een tijd waar de wereld stilaan de overstap maakte van analoog naar digitaal, van off- naar online. Ze groeiden ermee op en kennen als geen ander de gemakken van technologie en online verbonden te zijn. Hun leven speelt zich beroepsmatig voor het grootste deel af in de cloud, en in hun vrije tijd is de smartphone bijna een deel van hun lijf. En de technologie in huis? Die luistert. Smartwatches, smart-verlichting, domotica ... het is hip en makkelijk, maar ze creëren daarmee ook meer opportuniteiten voor hackers. Dat vraagt om een moeiteloze beveiliging van hun online omgeving. Een andere valkuil voor millennials is het gebruik van gratis antivirusprogramma’s. Die zorgen voor een goede bescherming tegen malware, maar bij het accepteren van de algemene voorwaarden geef je heel wat online privacy prijs.

Generatie Z (° tussen 1995 en 2010)
Helemaal mee met de online wereld. Kennen ook niets anders. Toon hen een floppydisk en ze denken dat het een onderlegger is voor bierglazen. Een leven zonder online te zijn? On-mo-ge-lijk! Het is de generatie die het meest achteloos omgaat met het online delen van informatie. Over nagenoeg alles én over zichzelf. Dat leidt soms tot roekeloos gedrag, zoals pittige selfies die onbedoeld een eigen leven gaan leiden. De betere internetprovider voorziet gelukkig in opties en toepassingen om je privéfoto’s echt privé te houden. Want, ’the internet never forgets’.

Herken jij jezelf of je familieleden in één van deze situaties? Onderneem dan nu actie om al je toestellen, van laptop tot slimme deurbel, te beveiligen met Telenet Safespot

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234