Zaterdag 21/05/2022

Aangeboden door Eneco

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Het grote energierapport: zo groen scoren de grote spelers in ons land

Aangeboden door
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nu wereldleiders de klimaatdoelstellingen opnieuw op scherp hebben gesteld, is de laatste lijn richting een duurzame energietransitie ingezet. Energieleveranciers investeren volop in hernieuwbare energie en ook bij consumenten groeit het bewustzijn. Om die laatsten wegwijs te maken in de wildernis van grijze en groene stroom, beoordeelt Greenpeace 18 Belgische energieleveranciers op het platform www.mijngroenestroom.be.

Het klassement van Greenpeace geeft leveranciers een score op 20 aan de hand van vier parameters, die in de vorm van balkjes groen, oranje of rood kleuren. De investeringen in duurzame energie tellen voor 45% van het totaal mee, de geleverde stroom voor 35%. Greenpeace gelooft dat alle leveranciers in verhouding tot hun marktaandeel moeten bijdragen aan de energietransitie, en laat daarom de eerste parameter zo zwaar doorwegen. De geleverde stroom omvat de eigen productiecapaciteit en de stroom die wordt aangekocht bij een producent of op de elektriciteitsmarkt.

De mix op de factuur is goed voor 10%, waar gekeken wordt naar de geleverde elektriciteit aan alle Belgische huishoudelijke en zakelijke klanten. De garanties van oorsprong voor hernieuwbare energie en de brandstofmix voor niet-hernieuwbare energie zijn daarbij cruciaal: grijze stroom die door middel van groene energiecertificaten wordt vergoelijkt, wordt dan ook afgestraft. Ten slotte is ook de omschakeling naar groene verwarming goed voor 10% van de totaalscore, waarbij de toekomstplannen van energieleveranciers voor groene warmte en het uitfaseren van fossiel gas worden beoordeeld.

Duurzame groei
In de aanvullende fiche van elke leverancier wordt de score gemotiveerd. Zo heeft de ene leverancier bijvoorbeeld meer zakelijke klanten waarbij de omschakeling naar groene energie trager verloopt, maar die het energiebedrijf wel economische zekerheid geven, zodat het kan groeien. Eneco, de derde grootste energieleverancier van ons land, is daar een goed voorbeeld van. Met een score van 18 op 20 zet de speler haar klimaatneutrale ambities in België kracht bij. “We helpen niet alleen onze particuliere klanten aan groene stroom, ook onze bedrijfsklanten voorzien we van hernieuwbare energie door langdurige rechtstreekse leveringscontracten”, zegt Jean-Jacques Delmée, CEO van Eneco België. “Daarnaast leveren we heel wat inspanningen om te investeren in duurzame energie, opgewekt door windturbines en zonnepanelen. Zakelijke klanten verbruiken meer energie, maar geven ons ook de mogelijkheid om die investeringen te doen.”

“We investeren voortdurend in duurzame energie, opgewekt door windturbines en zonnepanelen. We hebben de ambitie om die opwekking te verdubbelen tegen 2025"
- Jean-Jacques Delmée, CEO Eneco België

Bovendien koestert Eneco de ambitie om tegen 2035 klimaatneutraal te zijn. In hun One Planet Plan zijn drie stappen essentieel: de elektrificatie van industrie en mobiliteit met hernieuwbare stroom uit zon en wind, een versnelling van de uitrol van duurzame warmte zoals warmtepompen en geothermie en de uitfasering van het gebruik van fossiel aardgas.

Groen of grijs?
Via www.mijngroenestroom.be zie je in een oogopslag de score van elke energieleverancier, achterhaal je makkelijk de kleur van de stroom die je verbruikt en kies je duurzaam en bewust bij een overstap. Prijzen worden in dit klassement niet vermeld, daarvoor doe je best de V-test van de VREG.

Ga samen met Eneco voor een duurzame toekomst. Lees alles over hun klimaatambities op www.eneco.be.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234