Zondag 17/01/2021

Levensverzekeraar NN

Wat is dit?

'Levensverzekeraar NN ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Het geheim van een lang en gelukkig leven? Wacht niet om te genieten

Beeld Getty Images

Het gros van de Belgen groeit nog steeds op met het idee dat het leven lineair is: we studeren pakweg tot we 25 zijn, we gaan werken tot we zo’n 65 zijn en genieten dan, en liefst nog vroeger, van welverdiende rust als gepensioneerde. Om langer en gelukkiger te leven, moeten we durven afwijken van dit traditionele levenspad. Zo blijkt uit vooronderzoek van levensverzekeraar NN, die volop onderzoek voert naar het thema.

Ga voor levenslang leren
Onze maatschappij verandert aan een razendsnel tempo. Studeren stopt niet op het moment dat je een diploma op zak hebt. Wie mee wil blijven, maakt van leren beter een levenslange gewoonte. Je kennis bijspijkeren houdt je niet enkel bij de les, het voorkomt ook dat je vroeg of laat vastroest in je job, met alle gevolgen van dien. Gelukkig worden steeds meer mensen zich daarvan bewust. Iets meer dan de helft van de respondenten geeft in de eerste peiling van levensverzekeraar NN aan na zijn studie verschillende opleidings- en trainingscertificaten behaald te hebben.

Durf jobhoppen
Ook de tijd dat we onze hele carrière bij dezelfde werkgever bleven, ligt stilaan in het verleden. Ruim 4 op de tien werkte al bij drie of meer bedrijven en 33% wisselde tussen de statuten van ambtenaar, bediende, arbeider en zelfstandige. Kiezen voor een job die bij je past, waar je goed in bent of wordt en die je voldoening geeft: dat is volgens experten één van de sleutels voor een langer en gezond leven. Kan jij die drie hokjes niet afvinken? Durf dan een andere richting inslaan. Misschien helpt een sabbatical je wel heroriënteren? Zo’n rustperiode is lang niet meer zo uitzonderlijk. 9% van de Belgen gunde zichzelf al zo’n professionele break.

Wacht niet om te genieten
De pensioenleeftijd is een gevoelig onderwerp. Of we nu 100, 150 of 200 worden, de Belg wil kost wat kost stoppen met werken op 64 jaar. Het lijkt wel alsof het leven voor velen deels in het teken van hun pensioen staat. Alsof er pas dan tijd is om te genieten. Maatschappelijk valt die redenering nog moeilijk te verdedigen. We leven alsmaar langer. De voorbije 30 jaar steeg de levensverwachting met 5 jaar, naar 81. Daarbij neemt het aantal pensioengerechtigden jaar na jaar exponentieel toe. Onze maatschappij kreunt onder de onhoudbaarheid en onbetaalbaarheid van dit traditionele systeem. Om die langere pensioenperiode door te komen, wordt een goedgevuld privé-spaarpotje trouwens steeds belangrijker. Dus werken we ons te pletter, ten koste van de tijd met familie en vrienden, en … verlangen we nog meer naar dat welverdiende pensioen. Voor een langer en gelukkig leven is het belangrijk om die vicieuze cirkel te doorbreken. Wacht niet op je pensioen om te genieten, maar bouw ook tijdens je actieve jaren bewust rustmomenten in. In plaats van een lineair denkpatroon, waarbij je aftelt naar vakantie, je pensioen of van doel naar doel spartelt, loont het om circulair te durven denken. Stop met het voortdurende jagen en plannen, maar maak keuzes die bij je passen en geniet van het moment. Een beetje zoals de klinkende spreuk: ‘life is a journey, not a destination’.

Soms moet je de sprong in het diepe wagen. Twee lezeressen namen de tijd om stil te staan bij het leven van elke dag en namen bewust ingrijpende keuzes.

Veerle Slootmans (39) gooide het roer om en koos voor een deeltijdse job dichtbij huis. Ze beseft nu meer dan ooit dat tijd zoveel meer waard is.
“Twee jaar geleden kreeg ik samen met heel wat collega’s mijn ontslag. Een koude douche, maar eens ik het een plekje kon geven merkte ik ook hoeveel tijd er plots vrijkwam. Met een voltijdse job was ik het gewoon om voortdurend te rushen: op het werk, met de kinderen, in het huishouden… Dat kon dus ook anders. Ik had weer tijd voor eigen projecten: muziek maken, lunchen met vriendinnen, freelance opdrachten. Heel bewust besloot ik om mijn tijd voortaan anders in te delen. Ik ging op zoek naar een deeltijdse baan in de stad waar ik woon. Geen evidente zoektocht, vooral de combinatie deeltijds en uitdagend bleek moeilijk te vinden. Maar kijk, binnenkort start ik op een job die aan al mijn wensen voldoet. Het hoge loon, de bedrijfswagen en extra voordelen die bij mijn job als leidinggevende hoorden heb ik niet meer, maar wat ik in de plaats krijg is voor mij zoveel meer waard. Natuurlijk is een fikse storting op het einde van de maand leuk, maar tijd is ook geld. Dat besef ik nu elke dag.”

Lisa Parassiadis (31) besloot om te gaan cohousen met haar mama en broer. Door te kiezen voor een duurzame woonvorm kunnen ze makkelijk sparen én elkaar helpen waar nodig.
“Het idee om te gaan cohousen kwam van mijn broer. Hij stond versteld van de hoge huizenprijzen. Ik was toen net afgestudeerd en had al helemaal niet het budget om in m’n eentje een huis te kopen. Ook mijn moeder was mee in het verhaal. Door samen te wonen zouden we ons budget kunnen vergroten én elkaar helpen waar nodig. Intussen wonen we al 8 jaar in onze co-woonst. Ieder heeft een eigen ingang, een eigen keuken. De tuin delen we. Mijn mama springt bij met de zorg voor de kinderen als het ons niet lukt. En moeten we weg, dan hoeven we de babyfoon maar bij de ‘buren’ te zetten. Goede afspraken zijn nodig zodat iedereen genoeg privacy heeft, maar ik zou het niet anders willen.”

Hoe wil jij graag langer én gelukkiger leven? Levensverzekeraar NN roept de Belg op om mee na te denken over dit thema. Laat je stem horen en doe mee aan de grote online bevraging. Zo help jij mee onze maatschappij klaar te stomen voor een lang(er) en gelukkig leven.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234