Vrijdag 19/08/2022

Aangeboden door Beobank

Wat is dit?

'Aangeboden door Beobank ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Gedaan met je 9-tot-5-bestaan? Zo kom je ook na je pensioen nog rond

De Belg gaat vroeg met pensioen. De effectieve pensioenleeftijd bedraagt momenteel gemiddeld 61,8 jaar. Daaruit volgt logischerwijs dat de Belg ook lang met pensioen is. Mannen leven in ons land gemiddeld nog 21,1 jaar na hun pensionering, vrouwen zelfs 25,5 jaar. België staat daarmee op de zesde plaats van de OESO-landen.

Aangeboden door Beobank
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat is goed nieuws voor wie graag een kranig oudje wil worden. De vraag is wel of je het ook financieel zolang kan uitzingen. Meer dan in andere landen vallen Belgen terug op het wettelijk pensioen. Dit is bij 65-plussers goed voor 85% van het inkomen. Doordat ons wettelijk pensioen niet hoog ligt, boeten veel Belgische gepensioneerden in op hun levensstandaard. Geen leuke gedachte voor wie op zijn pensioenjaren rekent om ‘eindelijk eens werk te maken van die dure hobby’ of om ‘elk jaar een wereldreis te maken’. Het is dus een goed idee om wat extra financiële reserves aan te leggen voor je met ‘een welgemeende f**k you’ afscheid neemt van je collega’s en je negen-tot-vijf-bestaan. Hoe pak je het aan?

Stap 1: Durf te kijken naar je toekomstig pensioen

De hamvraag is natuurlijk hoe hoog (of laag) je wettelijk pensioen zal zijn. De verre toekomst voorspellen is moeilijk, maar als je pensioenleeftijd al wat dichterbij komt, kun je er toch al een behoorlijk goed idee van hebben. Surf daarvoor naar www.mypension.be, de interactieve website van de federale Pensioendienst. Je vindt er een simulatie van je toekomstig wettelijk pensioen. Dit wordt berekend op basis van je inkomen. De website extrapoleert je salaris van vandaag naar de toekomst. Als je straks opslag krijgt, stijgt je pensioen natuurlijk mee. Een beetje toch. Geen zin om van je stoel te vallen? Sorry, er is geen ontkomen aan. Loontrekkenden die 55 jaar worden, krijgen van de pensioendienst automatisch een raming van hun latere pensioen toegestuurd, wellicht onder het motto: beter slecht nieuws dan geen nieuws. Ambtenaren ontvangen die raming op 57 jaar, zelfstandigen moeten 5 jaar voor hun pensioenleeftijd zelf contact opnemen met het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). Om een idee te geven: in België krijgen werknemers gemiddeld 1.100 euro, zelfstandigen 900 euro en ambtenaren 2.600 euro bruto. Vrouwen hebben daarbij in de regel minder dan mannen, omdat ze vaker thuisblijven voor de kinderen of deeltijds werken. Gezien? Voilà, zo weet je meteen hoeveel je straks te kort komt om je vertrouwde levensstijl aan te houden.

Stap 2: Spaar met fiscaal voordeel

De kans is groot dat je wettelijk pensioen niet zal volstaan om comfortabel te leven. De overheid beseft dit ook. Daarom hebben achtereenvolgende regeringen aanvullende pensioensystemen opgestart. Die moedigen via fiscale stimuli mensen aan om voor een aanvullend pensioen te sparen, naast het wettelijk pensioen (de eerste pensioenpijler). Steeds meer Belgen doen dit ook. Ze sparen in de tweede pijler (aanvullend pensioen via werkgever of beroepssector) en in de derde pijler (individueel pensioensparen). De zelfstandigen hebben hun eigen vormen van pensioensparen: het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), de individuele pensioentoezegging (IPT) en de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ). Klik hier voor een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Je vindt op www.mypension.be trouwens ook informatie over hoeveel je in de tweede en de derde pijler al bij elkaar hebt gespaard en later mag verwachten.

Stap 3: Beleg, al dan niet in bakstenen

Ons wettelijk pensioen is laag. Toch zijn de Belgische senioren relatief goed beschermd tegen armoede. De reden: ze wonen vaak in hun eigen huis en betalen dus geen huur. In bakstenen investeren is – als je het financieel aankunt – ook een interessante vorm van pensioensparen. Meegenomen is dat de rente nog steeds heel laag staat en dat een woonkrediet ook recht geeft op een belastingvermindering. Bovendien stijgt vastgoed vaak in waarde. Echt beleggen kan natuurlijk ook. Dat doe je op lange termijn en alleen met geld dat je niet meteen nodig hebt. Je kunt daarbij kiezen voor een periodiek beleggingsplan, waarbij je elke maand een som belegt in beleggingsproducten van je keuze. Ethische fondsen bijvoorbeeld, die alleen op duurzame initiatieven inzetten.

Opgepast: beleggen is nooit helemaal zonder risico. In het ergste geval kan je het belegde kapitaal verliezen. Als je via een bank belegt, zal die samen met jou bekijken hoeveel risico je in jouw situatie wil en mag nemen. Voor de rest ben je nooit te jong om te beleggen. Hoe eerder je ermee begint, hoe mooier het eindresultaat. Dat komt door het effect van de ‘samengestelde interest’: je krijgt interest op een bedrag waarop je al eens interest gekregen hebt, enzovoort. Zo verandert een bescheiden sneeuwbal op veertig jaar tijd in een heuse sneeuwlawine.

Wil je graag advies over sparen voor uw pensioen? Je vindt een Beobankadviseur in jouw buurt via https://www.beobank.be/nl/particulier/kantoor-in-uw-buurt

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234