Aangeboden door De Lijn
Wat is dit?'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.
Gaan we Scandinavië achterna? Zo werken onze Vlaamse grootsteden aan hun leefbaarheid
De top tien van meest duurzame steden ter wereld varieert afhankelijk van de bron, maar Oslo, Stockholm en Kopenhagen komen steevast terug. Volgens Arcadis, dat onlangs de Sustainable Cities Index 2022 publiceerde, staan ze respectievelijk op plaats één, twee en vier (met Tokio ertussenin). Hun geheim? Slimme woonoplossingen, veel groen en een goed georganiseerd openbaar vervoer. Ook bij ons wordt daar volop op ingezet, onder andere door vervoermaatschappij De Lijn. “Eén volle bus vervangt tot wel dertig auto’s.”
Dat een performant en toegankelijk openbaar vervoersysteem onmisbaar is in een duurzame stad, staat vast. “Het lost veel maatschappelijke problemen tegelijk op. Er is minder ruimte nodig voor wagens, de uitstoot van broeikas- en andere schadelijke gassen vermindert fors, de verkeersveiligheid neemt toe en meer mensen krijgen toegang tot mobiliteit”, somt Matthias Vermael op, coördinator bij het Netwerk Duurzame Mobiliteit dat verschillende mobiliteitsverenigingen overkoepelt.
15-minutenstad
Steden worden anno 2022 steeds drukker, maar gelukkig ook steeds slimmer. Volgens de theorie van de 15-minutenstad zouden steden en gemeenten ernaar moeten streven om hun bewoners alle nodige voorzieningen aan te bieden op maximaal 15 minuten afstand. Als je met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar de winkel, naar school of naar je werk, naar de dokter, op restaurant en naar de sporthal kan, heb je namelijk geen auto nodig. En minder auto’s betekent minder drukte én minder uitlaatgassen.
Het goede nieuws? In Vlaanderen wonen al heel wat mensen in zo’n 15-minutenstad of gemeente. Ons uitgebreide openbaar vervoersnetwerk draagt daar sterk toe bij. En nog meer goed nieuws: onderzoek toont aan dat er in autoluwe straten niet alleen minder uitstoot is, maar ook meer sociale interactie. Of hoe het openbaar vervoer ervoor kan zorgen dat je je buren beter leert kennen.
Groene vloot
De voorbije jaren is er ook bij de mensen zelf een mindshift ontstaan. We kiezen allemaal steeds bewuster voor duurzame manieren om ons te verplaatsen, zoals de (elektrische) fiets, deel- of elektrische wagens of het openbaar vervoer. De Lijn heeft er dan ook haar missie van gemaakt om de motor te zijn van de verdere verduurzaming van de mobiliteit in Vlaanderen. Want dat maakt steden nog meer leefbaar en bereikbaar. Een volle bus vervangt tot wel 30 auto’s, wat resulteert in heel wat minder stof en stikstof in de lucht. Een hele verademing!
De Lijn zorgt er bovendien steevast voor dat z’n eigen uitstoot minimaal blijft. Door de volledige vloot te vergroenen, bijvoorbeeld. Tegen 2035 zullen alle voertuigen van De Lijn emissievrij zijn. In de steden geldt dat al vanaf 2025. Nu al rijden er heel wat hybride en elektrische bussen door de straten. Je herkent ze aan de oranje sticker met een bliksemschicht op. Of aan de minder ronkende motor met frissere lucht eromheen.
Samen meer toegankelijk
Ook aan de toegankelijkheid van haar diensten besteedt De Lijn heel wat aandacht. Dat doet de maatschappij door samen te werken met steden en gemeenten om tot duurzame mobiliteitsoplossingen te komen voor hun bewoners. Mobiliteit is - meer dan ooit - een zaak voor iedereen. Daarom laten heel wat steden en gemeenten hun inwoners voordelig gebruikmaken van het openbaar vervoer door gedeeltelijke of volledige tussenkomst. Denk maar aan gratis bussen en trams op bijvoorbeeld koopzondag een tijdens de eindejaarsperiode. De Lijn biedt bovendien een voordelig tarief aan voor ouderen en reizigers die recht hebben op een sociaal tarief, en kinderen onder de 6 jaar en passagiers met een beperking rijden gratis. Zo beweegt iedereen mee naar minder CO2.
Beweeg jij mee naar minder CO2? Verplaats je te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Zo worden Brussel, Antwerpen en tal van andere steden straks ongetwijfeld pioniers op het vlak van duurzaamheid. Je leest er meer over op delijn.be/beweegmee.