Zaterdag 16/01/2021

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

“Flexibele manier van werken heeft aan kracht gewonnen”

Peter Rabaey (AgO): “Het klassieke patroon waarbij je ’s ochtends aankomt op kantoor en er tot ’s avonds blijft, is verleden tijd.”Beeld AgO

Activity based werken. Ook bij de Vlaamse overheid is die nieuwe manier van werken voor heel wat organisaties en functies al een hele tijd gebruikelijk. Of corona die trend versterkt? Peter Rabaey die aan het hoofd staat van het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) van de Vlaamse overheid, schetst de evolutie.

Woon-werkverkeer is al een hele tijd een cruciale factor in de jobtevredenheid van werknemers. Hoe speelt de Vlaamse overheid daarop in?

“In de eerste plaats door maximaal in te zetten op vlotte bereikbaarheid. Onze grote kantoorgebouwen liggen in de onmiddellijke nabijheid van treinstations. Daarnaast vergoeden wij de vervoerskosten van het duurzaam woon-werkverkeer van onze medewerkers. Kom je met het openbaar vervoer naar het werk, dan nemen wij de kosten van je abonnement voor de trein, tram, bus of metro volledig op ons. Kom je met de (elektrische) fiets, dan kan je een fietsvergoeding aanvragen.

Ook zetten wij voluit in op activity based werken. Bij ons was de combinatie van ‘op kantoor én thuis werken’ al voor corona gebruikelijk. Sinds de pandemie ligt het accent echter volledig op thuiswerk. Verplaatsingen naar kantoor worden momenteel alleen gedaan wanneer ze een meerwaarde bieden. Deze manier van werken zal nog meer ingang vinden bij onze organisatie.”

Corona heeft de trend van meer thuiswerken in een ongeziene versnelling gebracht. Welke impact heeft dit op jullie HR-beleid?

“Het klassieke patroon waarbij je ’s ochtends aankomt op kantoor en er tot ’s avonds blijft, is verleden tijd. Het is de aard van je activiteit die je locatie en de tijd dat je er verblijft, bepaalt. Dat kan thuis zijn, maar evengoed op kantoor. Met corona heeft die flexibele manier van werken alleen maar aan kracht gewonnen. Bij ons ligt de focus op resultaten en autonomie. Dit brengt een welbepaalde manier van leidinggeven met zich mee. Op dat vlak voorzien wij dan ook een ondersteuningsaanbod voor onze leidinggevenden.”

Voor welk soort werk worden de medewerkers nog op kantoor verwacht?

“Wij moedigen onze medewerkers aan om alleen naar kantoor te komen wanneer dat een toegevoegde waarde biedt. Voor bijvoorbeeld een brainstorming sessie of een coachinggesprek met je leidinggevende kan een verplaatsing nuttig zijn. Hoezeer thuiswerk ook in de lift zit, we mogen niet vergeten dat elkaar fysiek blijven zien essentieel is voor de cohesie van onze organisatie en de betrokkenheid van onze medewerkers.

Het klopt dat voor opdrachten die heel wat concentratie vragen of voor administratieve taken, thuiswerk vaak ideaal is. Tenzij je iemand bent die zich op kantoor beter kan concentreren dan thuis. Voor sommige mensen werkt het dan weer het best om het eerste deel van de dag van thuis uit te werken en later op de dag voor een overleg naar kantoor te komen. Het is duidelijk dat er individuele verschillen zijn.”

Heel wat bedrijven richten hun werkplaatsen zodanig in dat naar kantoor komen een aangename ervaring wordt. Hoever staat de Vlaamse overheid op dat vlak?

“Bij de Vlaamse overheid zetten we daar ook op in. We richten onder meer onze kantoorruimtes in, afhankelijk van de verschillende activiteiten die er plaatsvinden. Zo vind je bij ons zones waar je in teamverband kunt samenwerken, stiltezones om geconcentreerd te werken en ruimtes met digitale interactieve schermen voor televergaderingen en cocreatieve werksessies.

De werkplek is niet langer alleen een kantoorruimte. In ons nieuwste kantoor in Brussel heb je naast werkplekken, vergaderlokalen en multifunctionele lokalen ook een fitnessruimte, een koffiebar en een binnenstraat met tafeltjes waar je zowel kunt lunchen als een informele meeting kan houden.”

Hoe is het met jouw woonwerk-verkeer gesteld?

“Sinds corona ben ik meer gaan vergaderen via Microsoft Teams. Ik zie het als een plus. Vroeger besteedde ik heel wat tijd aan verplaatsingen naar vergaderingen. Op de meeste dagen bespaar ik vandaag drie uur, omdat ik niet op kantoor hoef te zijn. Toegegeven, de videocalls vragen een hoge dosis concentratie. Maar de balans is voor mij duidelijk positief. Het is niet de kwantiteit van je tijd op kantoor die telt, wel de kwaliteit.”

De Vlaamse overheid zit mee op de trein van het nieuwe werken. Ontdek de mogelijkheden.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234