Zondag 28/05/2023

Aangeboden door BNP Paribas Fortis

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Digitaal onderwijs blijft, en dat weet Signpost-CEO Arne Vandendriessche al langer dan vandaag: “Van eenrichtingsverkeer in de klas is al lang geen sprake meer”

Redactie
null Beeld Signpost
Beeld Signpost

Overal in Vlaanderen keren leerlingen binnenkort terug naar de schoolbanken. Zonder mondmasker, maar met een versneld digitaliseringsproces op komst. De Belgische onderneming Signpost speelt al jaren een voortrekkersrol om het onderwijs mee te krijgen in het digitale verhaal. Ze leveren laptops aan scholen, voorzien hen van educatieve software en begeleiden hen bij het intensieve digitaliseringsproces. “Jarenlang organiseerden we gratis events, waar we de mogelijkheden van digitalisering aan het onderwijsveld uitlegden. Intussen ligt dat missionariswerk achter ons.”

Duurzaam en met rasse schreden vooruit: dat is het motto van ondernemer en CEO van Signpost, Arne Vandendriessche. “De digitalisering in het onderwijs heeft de voorbije jaren vleugels gekregen. Bij presentaties vergelijk ik vaak twee foto’s: een uit het jaar 1800, de andere uit 2015. Op beide foto’s is hetzelfde te zien: leerlingen achter hun bankje en een leerkracht die klaarstaat om les te geven, in een soort van eenrichtingsverkeer. In een klas anno 2021 geeft de leerkracht niet langer één boodschap aan 25 leerlingen, maar stuurt hij of zij digitaal een boodschap op maat naar elk individu in de klas. Met Signpost willen we dat proces vergemakkelijken, door leerkrachten en leerlingen de nodige instrumenten aan te reiken.”

De grootste van Europa
Vandendriessche maakt met Signpost gedurfde investeringsstappen en beheerste keuzes. “Jarenlang organiseerden we gratis events, waar we de mogelijkheden van digitalisering aan het onderwijsveld uitlegden. Ondertussen ligt dat missionariswerk achter ons. We verdubbelen elk jaar in het aantal laptops dat we aan scholen leveren en begeleiden steeds meer nieuwe projecten.”

null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

En als CEO maakt Arne duidelijke keuzes voor zijn onderneming. “Ons bedrijf heeft vier pijlers: hardware, software, connectiviteit en digitale content. We willen specialisten blijven in wat we doen, hoe hard we ook groeien. Projecten buiten het onderwijs weigeren we pertinent. Het gaat ons om geografische groei, niet om sectorale groei. Signpost groeit in Frankrijk en Spanje en is de grootste in de Benelux. Daar draait het op dit moment om.”

Al durft hij ook verder te kijken, met gezonde ambitie. “Ons softwareplatform bedient op dit moment 500.000 studenten, maar sinds vorig jaar zijn we actief in 12 nieuwe landen. Uiteindelijk willen we hét Europese platform voor studentensoftware worden.”

Samen groeien
Om een dergelijk groeiverhaal te financieren, is een bank nodig die bereid is om zich voortdurend aan die groei aan te passen, benadrukt Vandendriessche. “Onze relatie met BNP Paribas Fortis is van kapitaal belang. De bank luistert naar onze noden en denkt actief met ons mee. Zo kunnen we bijvoorbeeld ouders die de aankoop van materiaal niet meteen zien zitten, een voorstel doen om het te leasen. We houden dus onze cashflow en financieringsbehoeftes onder controle – wat interessant is voor elke onderneming. September en oktober zijn piekmaanden, waarin veel omzet wordt gedraaid. BNP Paribas Fortis en Signpost hebben elkaar in die veeleisende workflow gevonden, wat zorgt voor een vervlochten partnerschap.”

null Beeld

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234