Advertentie van Bebat
Wat is dit?'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.
Deze 7 nieuwe technologieën maken de batterij van de toekomst
De alkalinebatterij gaat al mee sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw, lithiumbatterijen zijn sinds de jaren zeventig op de markt. Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof er niet veel technologische vooruitgang te bespeuren is op het gebied van batterijen. Maar klopt dat wel?
Batterijen zijn onmisbaar voor de vergroening van onze maatschappij. Ze leveren energie voor elektrische voertuigen en houden overvloedige hernieuwbare energie vast. Welk onderzoek loopt er en hoe zullen batterijen de komende decennia evolueren? We zoomen in op zes veelbelovende batterij-innovaties die in de pijplijn zitten.
1.Vaste stof-batterijen. De actieradius van elektrische auto’s is de afgelopen jaren vooral vergroot door meer lithium-ionbatterijen (Li) in voertuigen te verwerken. Dat zijn de batterijen die momenteel het best presteren op het gebied van energiedensiteit, de hoeveelheid energie die per volume kan worden opgeslagen. De beste Li-batterijen leveren momenteel 700 Watt uur/l. Veel efficiënter kunnen ze niet meer worden. De industrie kijkt daarom naar vaste stof-batterijen, met een vast in plaats van vloeibaar elektrolyt (het werkzame medium in een accu). Volgens het Leuvense Imec zullen er tegen 2030 vaste stof-batterijen op de markt zijn met een energiedensiteit van 1.000 Watt uur/l. In mensentaal: elektrische auto’s zullen dan probleemloos 700 km kunnen rijden zonder op te laden.
2.Snellaadbatterijen. Maar het zou te vroeg zijn om lithiumbatterijen helemaal af te schrijven. Onderzoekers van de Penn State University in het Amerikaanse Pennsylvania ontwikkelden een lithium-ionbatterij waarmee je een elektrische auto in 10 minuten oplaadt. De batterij kan bovendien beter tegen warmte dan de huidige batterijen.
3.Lithium-zwavelbatterijen. Australische onderzoekers presenteerden onlangs een nieuwe batterij, met een vijf keer zo hoge capaciteit als een Li-batterij. Ook na 200 keer laden en ontladen heeft deze batterij een efficiëntie van 99%. Je smartphone moet met zo’n batterij pas na drie dagen aan het stroominfuus.
4.De thuisbatterij. Steeds meer van onze stroom is afkomstig van hernieuwbare bronnen. In België gaat het vooral om windenergie en zonnepanelen. We kunnen batterijen opladen met het overschot aan hernieuwbare energie en die ook op het juiste moment afgeven. Thuisbatterijen geven ook een tweede leven aan batterijen van elektrische auto’s.
5.Electro swing battery. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelden in 2019 een electro swing battery. Que? Een speciale coating rond de elektroden trekt koolstofdioxide-deeltjes aan die worden opgeslagen of verder gebruikt.
6.Lithium-CO2 batterij. De combinatie van lithium en CO2 houdt tot 7 keer meer stroom vast dan lithium-ion vandaag. Probleem is dat die CO2 zich vastzet in de batterij, waardoor de capaciteit na verloop van tijd vermindert. Onderzoekers van de Universiteit van Illinois ontdekten in 2019 een stof die dat oplost.
Wil je meer weten over de toekomst van batterijen? Lees er hier meer over.