Aangeboden door Eneco
Wat is dit?'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.
De vraag van één miljoen: hoe loodsen we onszelf door de energietransitie?
Niet alleen als inspirator bij ledenorganisatie Flux50, dat Vlaanderen ondersteunt bij het uittekenen van een duurzaam energiebeleid, mengt Tom Nijsen zich graag in de discussie rond hernieuwbare energie, ook als burger voelt hij zich verantwoordelijk. Daarbij steekt hij vooral de hand in eigen boezem. Zijn Tesla deelt hij met zes buren, hij maakt gebruik van een thuisbatterij en dit jaar breidt zijn oprit uit met een solar carport. ‘Ik vraag me af waarom elektriciteit zo zwaar belast wordt, terwijl we weten dat elektrificatie deel van de oplossing is.’
De thuisbatterij: terechte trend?
Tom Nijsen: “Vijf jaar geleden kocht ik bij Eneco een Tesla Powerwall, een kleine batterij. Mijn Tesla wordt ook gebruikt door zes buren en in combinatie met zonnepanelen probeer ik zo mijn steentje bij te dragen. Vroeger vloeide 70% van de zonne-energie terug naar het net, momenteel is dat nog maar 30%. Ik ben dus zeker van de groene herkomst van de energie die ik verbruik. Bovendien produceer ik die lokaal, waardoor er geen geld stroomt naar het buitenland, en belast ik het net minder. Onze Tesla, die slim wordt geladen, geeft me zelfs de mogelijkheid om mijn zonne-energie te verkopen aan mijn buur, wat via de zonnepanelen nog niet kan.”
“Toch maak ik graag een kanttekening bij de thuisbatterij. Ik merk dat die vandaag als investering wordt gepromoot via groepsaankopen, maar ik betwijfel of dat wel zo’n goede zaak is. Wat ik mis, is een duidelijke visie. Hoe passen die accu’s in het groter geheel van de energiemarkt van vandaag? Kan één thuisbatterij verschillende gezinnen bedienen of heeft een wijk een collectieve opslagruimte nodig die door een derde partij beheerd wordt? Het verdienmodel voor alle partijen, inclusief de burger, moet onder de loep worden genomen.”
Groene score voor energieleveranciers
“Om als particulier je eigen energieverbruik zo duurzaam mogelijk te houden, is www.mijngroenestroom.be van Greenpeace een handige tool. Alle energiespelers krijgen er een score met toelichting. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welke speler grijze stroom aanvoert en die ‘verduurzaamt’ door er groene certificaten voor aan te kopen. Ook al plant dat bedrijf intussen bomen, op die manier hoeft het niet voor mij.”
Verbruiken doe je met verstand
“De energietransitie waar we nu voor staan, is onvermijdelijk om de klimaatdoelstellingen ook effectief te behalen. Die transitie is niet alleen innovatief of technisch van aard, het is ook belangrijk om te kijken naar de manier waarop we verbruiken. Door slimmer te verbruiken, doe je de CO2-uitstoot al met 30% dalen. Zo heb ik alle verlichting in huis vervangen door leds. Maar ook onze digicorder, die op zich niet veel verbruikt maar wel de hele tijd aanstaat, schakelen we nu ‘s nachts uit. Zo bespaar ik tot bijna € 100 per jaar. In de zomer laten we de was buiten drogen en als dat niet kan, draait de droogkast op zonne-energie. De overheid moet gratis advies geven én sensibiliseren, vind ik. En niet onbelangrijk: transparantie garanderen over de energieprijs. Sommige leveranciers geven een eenheidsprijs per kilowattuur die allesomvattend is, andere splitsen op in energie-, distributie-, net- en heffingskosten waardoor je aan het einde van de rit mogelijk meer betaalt. Ik vraag me ook af waarom elektriciteit zo zwaar belast wordt in vergelijking met aardgas, terwijl we weten dat totale elektrificatie deel van de oplossing is.”
Meer weten over hernieuwbare energie? Ga samen met Eneco voor een duurzame toekomst. Lees er alles over op www.eneco.nl/over-ons.