Dinsdag 16/08/2022

Aangeboden door Banx

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

De macht van de consument: hoe we bij elke betaling het verschil kunnen maken

Redactie
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Sustainability, slow living en consuminderen: anno 2021 vliegen de buzzwords rond maatschappelijk bewustzijn ons om de oren. En dat laat ook het beleid niet onberoerd: met de ambitieuze Green Deal zet de Europese commissie haar schouders onder een circulaire economie. Weg met massaconsumptie dus, en daarbij krijgt koopkracht een extra dimensie. Want met financiële slagkracht bepaal je als consument niet alleen waar en wat je koopt, maar ook hoe je koopt.

Bedrijven kunnen er vandaag niet meer omheen: maatschappelijk verantwoord ondernemen is een sociale missie geworden. Kort samengevat: minder rommel, meer kwaliteitsvolle producten. Lineair (van grondstof naar product) wordt circulair (van grondstof naar product, opnieuw naar grondstof of nieuw product). Daarbij spelen verschillende factoren een rol: de weg die een product aflegt van fabriek naar consument, de manier waarop ingezet wordt op inclusie en diversiteit en het engagement waarmee een onderneming zich profileert.

Industriële wedergeboorte
De industrie 4.0, door verschillende captains of industry ook wel de industriële renaissance genoemd, is een wedergeboorte van de maakindustrie. Onze economie digitaliseert en er is een culturele omslag aan de gang richting ESG (Environmental, Social & Governance): milieubewust, sociaal en duurzaam ondernemen.

En die omslag vertrekt vanuit innovatieve ideeën, die gevestigde processen in vraag durven stellen. Koploper op dat gebied is de Belgische energieleverancier Bolt, die een duidelijke missie voor ogen houdt: het Belgische stroomnet weer duurzaam maken. Via het energieplatform kunnen gebruikers rechtstreeks groene energie kopen van lokale opwekkers. Dat kan gaan om landbouwbedrijven, bedrijven die zelf de schouders zetten onder de groene transitie of kleine en middelgrote ondernemingen die graag hun steentje bijdragen. Zo weten gebruikers exact waar ze aan toe zijn: écht groene, lokaal geproduceerde energie voor een eerlijke prijs.

Uniek momentum
Maar de verandering begint niet alleen bij de industrie zelf. Als consument hebben we meer macht in handen dan we durven denken. Het momentum is er om als consument onze stem te laten horen. Dat kan door bewust te kopen, bij lokale handelaren en bedrijven die zich bewust engageren. Maar ook de manier waarop je koopt, speelt een rol. Banken hebben als financieel verstrekker een verantwoordelijkheid ten opzichte van ondernemingen, maar ook ten opzichte van particuliere gebruikers. Dan gaat het om duurzaam beleggen of duurzamer, energiezuinig wonen en verbouwen met de juiste lening en een aantrekkelijk rentetarief.

Duurzamer bankieren, ook als particulier
En ook bij je dagelijkse betalingen kan je bank je bijstaan om de juiste keuze te maken. Zo betaal je beter digitaal, via een app of met de kaart, dan cash, waarbij de productie van biljetten en munten heel wat energie vergt. Met de innovatieve en 100% digitale bank-app Banx kunnen gebruikers op een digitale en lokale manier duurzamer bankieren. In een paar klikken is je aankoop voltooid én zie je meteen je impact op je ecologische voetafdruk dankzij een handig CO2-dashboard. Want de omschakeling naar een duurzame industrie, daar kan je ook als consument invloed op uitoefenen.

De digitale bank-app Banx maakt impactvol bankieren simpel en toegankelijk. Pre-registreer je alvast via banx.be.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234