Zaterdag 03/12/2022

Aangeboden door AG Insurance

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Ben ik verplicht om mijn elektrische fiets te verzekeren? 4 veelgestelde vragen over elektrisch fietsen beantwoord

Aangeboden door
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Fietst u al met een speedpedelec naar het werk? De kans is groot van wel. We trappen met z’n allen wat af, met een elektrisch duwtje in de rug. Maar wat met die fietsverzekering van zodra de snelheid hoger is dan 30 km per uur? En heb ik nog recht op een fietsvergoeding? De vier meestgestelde vragen over elektrisch fietsen beantwoord.

1.Ben ik verplicht om mijn elektrische fiets te verzekeren?
In principe niet, maar u doet het beter wel. Om je met de fiets te verplaatsen, is volgens de wet geen enkele verzekering verplicht. Toch is het handig, want er kan altijd iets gebeuren. De familiale verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) biedt financiële dekking voor materiële of lichamelijke schade die u of iemand voor wie u aansprakelijk bent, veroorzaakt in het kader van uw privéleven. Handig als u met de fiets rijdt, want een kras op een auto is snel gemaakt. En ook wanneer u onverhoopt een voetganger aanrijdt, zit u met zo’n verzekering safe.

Met een omniumverzekering speelt u pas echt op veilig, ook als fietser. Die dekt niet alleen schade aan derden, de fiets is ook beschermd tegen diefstal en eventuele schade. Zo geniet u van bescherming op maat.

2.Speelt mijn type elektrische fiets een rol wanneer ik hem verzeker?
Het is de maximale snelheid die een rol speelt. Ondersteunt uw elektrische fiets tot 25 km per uur, dan wordt schade aan derden gedekt als je een familiale verzekering afsluit. Die regel geldt zowel voor e-bikes met trapondersteuning als voor fietsen met een autonome motor. Ondersteunt uw fiets snelheden hoger dan 25 km per uur, dan is er sprake van een speedpedelec. Ook voor deze fiets is een verzekering niet verplicht, tenzij hij autonoom (dus zonder te trappen) meer dan 25 km per uur haalt. In dat geval is een verzekering wel verplicht. Een familiale verzekering komt dan niet tussen, je hebt een verzekering ‘BA Auto’ nodig om schade aan derden te dekken. Verder moet u uw speedpedelec ook altijd laten inschrijven, want u hebt er een nummerplaat voor nodig.

Twijfelt u over welke verzekering u best neemt? Uw verzekeringsmakelaar of -adviseur helpt u graag op weg.

3.Is mijn elektrische fiets verzekerd als mijn batterij vuur vat?
Niet automatisch. Om een elektrisch ‘zacht’ vervoermiddel zoals een step, fiets of een hoverboard te verzekeren tegen pech zoals brand, is een specifieke omniumverzekering een goed idee. Zo biedt AG de omniumverzekering ‘Top Fiets’ aan. Die beschermt tegen diefstal, materiële schade, bijvoorbeeld bij brand, en ongevallen. Via een optionele waarborg kan je zelfs rekenen op bijstand als er iets gebeurt. Als het een geruststelling kan zijn: fietsbatterijen bevatten sowieso een extra beveiliging zodat ze niet zo snel vuur vatten.

4.Heb ik recht op een fietsvergoeding van het werk als ik elektrisch rijd?
Ja, al is uw werkgever daartoe niet verplicht. Een fietsvergoeding is een vergoeding van de kosten voor verplaatsingen met de fiets die enkel voor woon-werkverkeer wordt toegekend aan werknemers. Legt u het traject van thuis tot aan het station af met de fiets, om dan de trein naar het werk te nemen? Dan kan u deze vergoeding ook met andere vergoedingen voor de kosten van het openbaar vervoer combineren.

Hoeveel u ontvangt, wordt bepaald door de werkgever, behalve wanneer het paritair comité (PC) waarvan het bedrijf afhangt in de vergoeding voorziet. De voorwaarden om een fietsvergoeding te krijgen, verschillen ook van bedrijf tot bedrijf. Sommige werkgevers kunnen vragen dat u minstens halftijds met de fiets naar het werk komt.

Voor een fietsvergoeding krijgt u een fiscale vrijstelling. Sinds 1 januari 2022 gaat die tot 0,25 euro per km. Geeft uw werkgever een vergoeding van 0,25 euro per km of minder, dan is het totaalbedrag volledig belastingvrij. Maar als uw vergoeding hoger ligt, wordt het deel boven 0,25 euro per km belast. Snelle berekening: als uw werkgever 0,27 euro per km toekent, wordt u belast op 0,02 euro per km.

Naarmate we evolueren naar een nieuwe mobiliteit, evolueert AG mee. Test uw kennis over de mobiliteit van de toekomst en bekijk alle verzekeringsmogelijkheden voor uw nieuwe manier van bewegen.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234