Vrijdag 19/08/2022

Aangeboden door Beobank

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Beleggingsportefeuille op mijn maat: wat zijn de principes?

De Europese regelgeving verplicht alle banken om een beleggersprofiel op te stellen van alle klanten voordat zij hen beleggingsadviezen kunnen verlenen. Dat profiel houdt onder meer rekening met hun financiële kennis, zeg maar de mate waarin ze begrijpen welke risico’s ze nemen. Aan klanten met een defensief of neutraal profiel mag een bank niet zomaar beleggingen met hoog risico slijten.

Aangeboden door Beobank
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Fondsen voor alle profielen
Voor beleggingen in fondsen vormt je profiel zelden een probleem. Heel wat fondsbeheerders bieden zowel defensieve fondsen met weinig risico als dynamische fondsen met hoog risico aan. Heel wat obligaties zijn eerder defensief: het aanbod van de Belgische banken bestaat vooral uit staatsobligaties van stabiele, democratische landen. Bedrijfsobligaties zijn risicovoller, omdat de terugbetalingscapaciteit van een bedrijf altijd minder zeker blijft dan die van een land.

Daarom ook zijn beleggingen in individuele aandelen of sectoren risicovoller. Een defensieve belegger kan toch mee in aandelen beleggen, via een beleggingsfonds. Daar wordt het risico gespreid over diverse aandelen of over andere financiële producten.

Risico en rendement
Met hogere risico’s kan je hogere rendementen behalen, maar ook aanzienlijke verliezen boeken. Lagere risico’s vertalen zich in lagere rendementen. Onder meer een bredere spreiding van de portefeuille zorgt hiervoor.

Algemeen wordt een dynamisch profiel eerder aanbevolen voor mensen die hun geld lange tijd kunnen missen, meer dan vijf jaar. Op die manier kan de tijd mogelijke verliezen in een bepaalde sector of op de beurs eventueel wegwerken. Ook al is het geen absolute regel, werd tot nu toe vastgesteld dat verliezen eerder zeldzaam zijn bij beleggingen op lange termijn. Dit uit zich het best in adviezen voor pensioensparen. Hiervoor wordt dikwijls geadviseerd om tot je 55ste dynamisch tot neutraal te beleggen en daarna neutraal tot defensief, zodat je geen klap kan krijgen wanneer je op een slecht moment met pensioen gaat en je opgebouwde portefeuille weer in geld omzet.

Roerende voorheffing en belastingen
Het risicoprofiel is niet de enige grondslag om voor bepaalde beleggingen te kiezen. Het is wel een belangrijke grondslag in de keuze van de aard van de belegging. Voor de vorm van de belegging kan het fiscaal beleid van de overheid zwaarder doorwegen. Dat is bijvoorbeeld zo voor beleggingsverzekeringen, waar het fiscale aspect en, in functie daarvan, de beleggingsperiode doorslaggevend zijn.

Meer info: www.beobank.be/nl/particulier/sparen-beleggen/beleggingen/ervaren-belegger.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234