Vrijdag 19/08/2022

Aangeboden door Beobank

Wat is dit?

'Aangeboden door Beobank ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Beleggen zonder grote risico’s te nemen: yes, you can!

Of je nu je eerste voorzichtige stappen zet op het gebied van beleggen, of al een min of meer geroutineerde belegger bent: iedere belegger heeft een welbepaald beleggersprofiel. Maar wat houdt dit eigenlijk in en waarom is dit belangrijk om weten als het om beleggingsrisico’s gaat?

Aangeboden door Beobank
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tip 1: Ken je beleggersprofiel!

Je beleggersprofiel geeft aan in welke mate je bereid bent om risico’s aan te gaan. Banken moeten daar nauwgezet mee omspringen, maar kunnen wel een eigen werkwijze ontwikkelen. Door een Europese richtlijn zijn alle banken verplicht om van elk van hun beleggers die beleggingsadviezen willen krijgen een beleggersprofiel op te stellen. Daarbij peilen ze onder meer naar je kennis van en ervaring met beleggingsproducten. Belangrijk: ze mogen je alleen producten aanbieden die overeenstemmen met jouw kennis en ervaring, met je financiële situatie en met je beleggingsdoelstellingen.

Tip 2: Een individueel gesprek is een must

Elke bank hanteert zijn eigen werkwijze bij het opstellen van een beleggersprofiel. Bij Beobank bijvoorbeeld gebeurt dit aan de hand van drie enveloppes: de bank deelt het vermogen van haar beleggers in ‘reserve’, ‘bescherming’ en ‘groei’ in. Daarbij is alleen de groei-enveloppe bestemd voor beleggingen. Die aanpak verloopt niet via een computer, maar tijdens individuele gesprekken met een adviseur van de bank. Het vastleggen van je profiel is de eerste stap tijdens dit gesprek.

Tip 3: Veranderen mag

Dat je profiel is opgesteld, wil niet zeggen dat het altijd zo moet blijven. Door regelmatige gesprekken met je bank en hun adviezen leer je de financiële producten beter kennen. Je zal niet de eerste beginnende belegger zijn die na verloop van tijd steeds meer interesse ontwikkelt voor andere vormen van beleggen. Wie weet ben je zelfs bereid om meer risico’s aan te gaan. Net zo goed kunnen ervaren beleggers hun voorkeuren veranderen en juist kiezen voor een meer defensieve strategie, met minder risico’s, maar ook lagere rendementsverwachtingen. Dat gebeurt bijvoorbeeld frequent tijdens de laatste jaren van het pensioensparen, om het jarenlang opgebouwde kapitaal niet aan tijdelijke beursdipjes bloot te stellen.

Tip 4: Profiteer van de extra services van je bank

Beobank bezorgt haar beleggingsklanten elk kwartaal een gedetailleerd overzicht van hun beleggingen, om na te gaan of hun portefeuille nog altijd voldoet aan hun profiel. Je persoonlijke adviseur houdt contact met je om minstens één keer per jaar samen jouw portefeuille te overlopen en indien nodig bij te sturen. Als belegger word je ook uitgenodigd op de beleggingsconferenties die de bank organiseert. Experts belichten er hun visie op de economische actualiteit en de financiële markten. En belangrijker: ze geven ook tips over beleggingsstrategie.

Tip 5: Nulrisico bestaat niet

Bij het opstellen van je beleggersprofiel houden banken rekening met de mate waarin je bereid bent om risico’s te nemen. Maar wat niet bestaat, is zoiets als een nulrisico. Spaargelden tot 100.000 euro per persoon en per financiële instelling zijn wel beschermd door een wettelijk garantiestelsel, maar op vermogens bestaat geen bescherming tegen inflatie. Door je financiële kennis te vergroten en te vertrouwen op de adviezen van je bank kun je de beleggingsrisico’s die je neemt wel in belangrijke mate indijken.

https://www.beobank.be/nl/particulier/investments/ons-adviesproces

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234