Interview

Volgens ‘Time’ schreef deze vrouw de beste roman van 2018

In ‘Rode klok’ van Leni Zumas is ivf, abortus en adoptie verboden

1 Leni Zumas (46): ‘De apathie van de vrouwen in mijn roman wordt bestraft.’ © Elijah Hoffman

In het Amerika van de toekomst worden ‘Persoonswetten’ uitgevaardigd die de levens van vrouwen ernstig inperken. Haar roman Rode klok, volgens Time Magazine het boek van het jaar, kan zomaar werkelijkheid worden, waarschuwt Leni Zumas (46),

“Dus we ontmoeten elkaar aan de tegenover­gestelde uiteinden van deze dag”, zegt Leni Zumas (46) vanuit Portland. We spreken elkaar via Skype over haar dystopische roman Rode klok (Red Clocks), waarin de zogenaamde ‘Persoons­wetten’ de levens van vijf vrouwen ernstig beperken: het recht op abortus, ivf en adoptie voor alleenstaande wensouders is komen te vervallen.

Share

‘Iemand als vicepresident Mike Pence zal er alles aan doen om abortus illegaal te maken’

Leni Zumas Auteur van ‘Rode klok’

Rode klok is door Time Magazine uitgeroepen tot beste boek van 2018. Maar wanneer we elkaar spreken, verkeert Zumas in een staat tussen woede en depressie. “Het is verschrikkelijk. Het gegeven dat de conservatief Brett Kavanaugh is benoemd als lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, heeft de weg vrijgemaakt voor de Conservatieven als het gaat over het terugdraaien van het recht op abortus.

nieuws

cult

zine