Literatuur

Vlamingen in de minderheid op longlist Fintro Literatuurprijs

De Vlaamse auteurs Stefan Hertmans, Lize Spit, Jeroen Olyslaegers, en David Nolens staan op de longlist van de Fintro Literatuurprijs. Ze zijn in de minderheid, want de zestien resterende kandidaten zijn Nederlands. 

4 Stefan Hertmans ging met zijn vorige roman "Oorlog en terpentijn" in 2014 aan de haal met de AKO Literatuurprijs. © Eric de Mildt
4 Lize Spit staat op de longlist met 'Het Smelt'. © Karoly Effenberger

Bij de twintig genomineerden zijn er 'slechts' vier Vlamingen, maar daarbij wel kleppers als Stefan Hertmans ('De bekeerlinge') en Lize Spit ('Het smelt'). Spit won vorig jaar De Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut, Hertmans ging met zijn vorige roman 'Oorlog en terpentijn' in 2014 aan de haal met de AKO Literatuurprijs (nu ECI Literatuurprijs).

De andere twee auteurs die de Vlaamse eer hoog houden, zijn Jeroen Olyslaegers ('Wil') en David Nolens ('De waan van Cotard').

De Fintro Literatuurprijs, de vroegere Gouden Boekenuil, is de belangrijkste literatuurprijs van Vlaanderen.  De onderscheiding is goed voor 25.000 euro. Op 6 april worden de vijf titels van de shortlist bekendgemaakt.

4 Jeroen Olyslaegers strijdt mee met zijn roman 'Wil'. © Koen Broos

Op 14 mei is er dan een winnaar. De vakjury, onder voorzitterschap van VRT-journaliste Kathleen Cools, kent de prijs van de vakspecialisten toe. Daarnaast reikt een lezersjury, bestaande uit 100 lezers met als voorzitter cabaretier en liedjesschrijver Raf Walschaerts, een eigen prijs uit. De slotshow vanuit de Handelsbeurs in Gent is te zien op Canvas.

Vorig jaar won Hagar Peeters de prijs van de vakjury met 'Malva'. De prijs van de lezersjury ging naar "De onderwaterzwemmer" van P.F. Thomése.

4 'De Waan van Cotard' van David Nolens is ook een van de kanshebbers. © RV

cult

zine