boeken

Verkoop van papieren boeken daalt, onlineboekenverkoop stijgt

1 © ANP

De verkoop van papieren boeken is in 2017 in Vlaanderen opnieuw gedaald. De boekenverkoop via internet daarentegen steeg fors. Dat blijkt uit cijfers van Boek.be. 

In 2017 werden in Vlaanderen 14 miljoen boeken verkocht. Dat zijn er ongeveer 400.000 minder dan in 2016. De daling doet zich volgens Boek.be voor in zo goed als alle genres, en heeft vooral te maken met het ontbreken van echte bestsellers. Ten opzichte van 2016 daalde de omzet met 1,5 procent. Alleen in het genre "non-fictie informatief" stelt Boek.be een stijging vast. 

Het sterkst groeiende kanaal in de verkoop van papieren boeken zijn de internetwinkels. Hun omzet steeg in 2017 met 13 procent en hun marktaandeel vergrootte met 2,6 procent. 

Onlinemarkt

Alle andere kanalen kenden een daling. De onlinemarkt beslaat nu meer dan 16 procent van de totale afzet. Eén papieren boek op de zes wordt in Vlaanderen dus online verkocht. 

Volgens Alexis Dragonetti, gedelegeerd bestuurder van Boek.be, blijft de boekenmarkt evolueren. "Een deel van de boekenverkoop gaat van fysieke boeken over naar digitale boeken. Die compenserende omzet is niet in de cijfers opgenomen", legt Dragonetti uit.

Een duidelijk beeld krijgen van deze fluctuatie is volgens Dragonetti echter niet eenvoudig. "De gemiddelde kostprijs van een digitaal boek - en dus de omzet die er aan verbonden is - ligt meestal lager dan die van het fysieke exemplaar. Maar er is wel degelijk sprake van een verkocht boek. We moeten het volume en de omzet van digitale boeken dus met enige fijnheid analyseren."

Boekhoudkundige realiteit

De cijfers tonen een duidelijke verschuiving naar e-commerce. "De grootste speler, Bol.com, is in Nederland gevestigd. Daardoor wordt een deel van de verkoop, met name bij Vlaamse importeurs, boekhoudkundig niet in Vlaanderen maar in Nederland geregistreerd. Deze verkoopcijfers zijn wel opgenomen in de omzet die in deze studie wordt weergegeven, maar zij komen dus niet overeen met de boekhoudkundige realiteit."

"Nooit meer diëten" van Sandra Bekkari voert de top tien van bestverkochte boeken aan.

nieuws

cult

zine