Thriller

Tranen voor een tweeling ****(*)

2 © rv

Een kind verliezen is zowat het ergste wat ouders kan overkomen. Maar in de verontrustende, schitterend geplotte thriller 'IJstweeling' beleven een vader en een moeder een nog pijnlijker nachtmerrie.

2 © rv

Angus en Sarah leiden een comfortabel leven in Londen. Ze hebben twee dochters: de identieke tweeling Kirstie en Lydia. De dochtertjes zijn een jaar of zes als er een ongeval gebeurt. Een van de meisjes, Lydia, maakt een dodelijke val van het balkon in het huis van de grootouders. Vader Angus begint te drinken en verliest zijn baan. Zijn vrouw stort in. Na een triest jaar nemen ze een drastisch besluit: ze verhuizen van Londen naar een minuscuul eilandje voor de kust van het Schotse Skye. Er staat alleen een vuurtoren en een compleet verwaarloosde cottage.

Ze willen een nieuw leven beginnen. Maar dan gaat Kirstie heel vreemd doen. Zo vertelt ze haar moeder dat ze niet Kirstie is, maar wel Lydia. En dat het Kirstie is die van het balkon is gevallen.

De al labiele Sarah begint te twijfelen. Heeft ze om de verkeerde dochter gerouwd?

Vanaf het begin neemt Tremayne je mee in een beangstigende, claustrofobisch kleine wereld. 'IJstweeling' is geen horrorverhaal, wel een sinistere psychologische roman. Tremayne schrijft koel en bijna afstandelijk maar vol compassie over een gezin dat zijn problemen en trauma's niet meer aankan.

Maar wie is S.K. Tremayne? Het pseudoniem van een internationale successchrijver die in Londen woont en werkt, hoor je bij zowel de Britse als de Nederlandse uitgever. En ook nog dat de vertaalrechten van zijn/haar roman aan achttien landen verkocht zijn. Tot nu toe de beste thriller van het (nog jonge) jaar.

S.K. Tremayne, IJstweeling, Prometheus, 319 p., 15 euro

nieuws

cult

zine