Boeken

Topvrouw Facebook geeft advies over omgaan met verlies

Hoe kom je het onverwachte overlijden van je man te boven? Sheryl Sandberg, topvrouw van Facebook, schrijft  in haar nieuwste boek Option B over de dood van haar man David Goldberg en haar rouwproces. 

David Goldberg, CEO van SurveyMonkey, overleed twee jaar geleden op 47-jarige leeftijd aan een hartstilstand tijdens het fitnessen. Wat een mooie vakantie in Mexico moest worden, eindigde voor het gezin - ze hebben samen twee kinderen -  in een ware nachtmerrie. 

Share

Sandberg begreep dat mensen wél willen praten over het onderwerp, ze weten gewoon niet hoe ze dat moeten aanpakken

Sandberg merkte dat vrienden en collega's terughoudend waren om het onderwerp aan te snijden, en dat was zij ook. Maar een maand na de dood van haar man postte Sandberg een bericht op Facebook: "Je kunt je overgeven aan de leegte die je hart en longen vult, de leegte die het je onmogelijk maakt te denken. Of je kunt zoeken naar betekenis." Op de Facebookpost reageerden tal van mensen die iets soortgelijks hadden meegemaakt. Daarna begreep Sandberg dat mensen wél willen praten over het onderwerp, ze weten gewoon niet hoe ze dat moeten aanpakken. 

Finding Joy

Sandberg praatte veel met bevriend psycholoog Adam Grant, die nu mede-auteur is van het boek. Met Option B: Facing Adversitiy, Building Resilience, And Finding Joy willen ze de deuren openzetten om het verlies en het rouwen bespreekbaar te maken. Mensen weten gewoon niet hoe ze dat moeten doen. "Hoe gaat het met jou vandaag" is bijvoorbeeld een betere benadering dan gewoon te vragen hoe het gaat, geeft Sandberg mee. "Mijn man is net gestorven, hoe denk je dat het met me gaat?"

1 Sheryl Sandman's boek: 'Option B' © rv

Het rouwproces is natuurlijk erg persoonlijk, maar toch zijn er overeenkomsten in de manieren waarop mensen een verlies verwerken. Sandberg is ervan overtuigd dat bepaalde technieken helpen om het rouwproces gemakkelijker te boven te komen. Een van die technieken? Gevoelens en gedachten opschrijven. Dat heeft de topvrouw ook gedaan: schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Daardoor voelde ze zich beter én werd het uiteindelijk de ruggengraat van haar nieuwste boek. De boodschap die ze wil meegeven: hoeveel pijn het nu ook doet, je zal het geluk opnieuw vinden. 

cult