Boeken

Slechts 4 Vlamingen maken kans op Libris Literatuurprijs

1 Peter Terrin is genomineerd met zijn roman ‘Patricia’. © Belga

De jury van de prestigieuze Libris Literatuurprijs heeft de longlist met 18 kandidaten bekendgemaakt. Onder hen zijn er amper vier Vlaamse schrijvers.

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De winnaar krijgt 50.000 euro.

De vier genomineerde Vlaamse schrijvers zijn Johan de Boose (Het vloekhout), Charles Ducal (Kroniek van een verzonnen leven), Peter Terrin (Patricia) en Peter Verhelst (Voor het vergeten). De meest ronkende namen onder de Nederlandse genomineerden zijn Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa), Arnon Grunberg (Goede mannen) en Joke van Leeuwen (Hier). Pfeijffer en Grunberg hebben de Libris al eens gewonnen, respectievelijk in 2014 (met La Superba) en 2007 (met Tirza). 

Onder de achttien genomineerden zijn vijf vrouwen, allen Nederlandse.

Jury

De vijfkoppige jury telt slechts één Vlaming: directeur Sigrid Bousset van het Huis van Herman Teirlinck. Voorzitter van de jury dit jaar is de gewezen Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Zij maakt de winnaar bekend op 6 mei, live in het programma Nieuwsuur op NPO2. De vooralsnog laatste Vlaamse winst dateert al van 2011, toen De maagd Marino van Yves Petry werd bekroond. De literatuurprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1994.

nieuws

cult

zine