Literatuur

Roald Dahl wou eigenlijk zwarte held voor 'Sjakie en de Chocoladefabriek'

Roald Dahl had voor zijn literaire jeugdklassieker 'Charlie and the Chocolate Factory' een zwart hoofdpersonage in gedachten. Maar zijn uitgever was ertegen en praatte de schrijver het idee uit z'n hoofd. Dat vertelde Dahls weduwe tegenover de Britse openbare omroep BBC.

1 Ook in Tim Burtons verfilming van 'Charlie and the Chocolate Factory' uit 2005 is Charlie Buckett (midden) blank. rv

Op BBC Radio 4 zei Liccy Dahl dat haar echtgenoot een verhaal had geschreven over 'een klein zwart jongetje'. Maar zijn uitgever vond dat een slecht idee en stond erop dat Dahl zijn personage aanpaste. Waarop Charlie Buckett in 'Charlie and the Chocolate Factory' ('Sjakie en de Chocoladefabriek' in het Nederlands) als blank jongetje door het leven ging.

"Doodjammer", noemde Liccy Dahl, née Felicity d'Abreu Crosland, dat. Ze zegt dat het boek zoals haar man het eerst had opgevat prachtig zou zijn geweest.

Raciale gevoeligheden

Volgens haar speelden raciale gevoeligheden in zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië mee in de oorspronkelijke etnische achtergrond die Dahl aan Charlie Buckett wou meegeven.

Het boek uit 1962 kreeg eerder al met controverse rond kleur te maken. Zo maakte Roald Dahl het dwergenvolk de Oempa Loempa's in zijn eerste editie zwart. Maar in latere edities werden ze 'rozig wit'. En in een vroege verfilming waren ze ineens oranje.

Roald Dahl schreef boeken en verhalen voor volwassenen en jongeren, die vaak een bizarre of grappige insteek hadden. Hij overleed in 1990.

nieuws

cult

zine