Interview

"Na de dood van mijn man had ik verdriet moeten voelen. Maar het was woede"

Schrijver Lisa Appignanesi gaf de boosheid na de dood van haar echtgenoot een plaats

Na het overlijden van haar echtgenoot kwam schrijver Lisa Appignanesi (72) terecht in een neerwaartse spiraal van overweldigende rouw en woede. Hoe komt het dat we reageren zoals we reageren, als we geconfronteerd worden met een onbegrijpelijk groot verlies, zo vroeg ze zich af.

Wie is Lisa Appignanesi?

- Britse auteur en historicus
- geboren als Elżbieta Borensztejn op 4 januari 1946 in 
Łódź, Polen
- was eerder getrouwd met de Canadese schrijver Richard Appignanesi
- schreef samen met haar tweede man, de in 2015 overleden John Forrester, de klassieker Freud’s Women (1992)
- haar boeken
Gek, slecht en droevig (2009), Alles over de liefde (2011) en Een zaak van liefde (2016) waren internationale bestsellers

Een van de sterkste emoties die Lisa Appignanesi voelde na de dood van haar man was woede. Kwaadheid op hem omdat hij was gestorven. Boosheid omdat zij hier nog was. En dan die verschroeiende woede tegenover anderen.

Ze zocht naar de instinctieve oorzaak van haar gekmakende verdriet en ontdekte een link met het huidige politieke landschap. De idealisering van een verleden dat was verdwenen en dat nooit meer zou terugkomen. In haar boek
Alledaagse waanzin legt Appignanesi haar gemoedstoestand onder de loep en verbindt ze haar gevoelens met de universele beleving van rouw, woede, verlies en liefde in onze samenleving.

nieuws

cult

zine