Literatuur

Mia Doornaert dan toch voorzitter Vlaams Fonds voor de Letteren

Na heibel over politieke inmenging en ‘marginale mannetjes’

1 © lvze

Naar alle waarschijnlijkheid wordt ex-journaliste Mia Doornaert maandag officieel aangesteld als voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). Dat is precies waar enkele auteurs zich tegen hadden verzet.

Share

‘Het gebrek aan zin voor dialoog van Doornaert is frappant, aangezien ze zelf stelt dat de islam geen dialoog wil’

Bleri Lleshi, auteur

Niets lijkt Doornaert nog in de weg te staan om maandag ook officieel aangeduid te worden als voorzitter van het VFL, de belangrijkste subsidieverstrekker voor Vlaamse schrijvers. Het zal er wellicht deftig en beschaafd aan toegaan. Nochtans ging aan de benoeming maandenlang gekift vooraf, waarbij politiek geblunder en scheldpartijen tussen schrijvers elkaar afwisselden.

De soap begon toen de Vlaamse regering een opvolger zocht voor Jos Geysels, de vorige VFL-bestuurder, en de procedure daarvoor aan haar laars lapte.
 

Normaal gezien draagt de raad van bestuur bij het VFL een kandidaat-voorzitter voor. Maar toen minister-president Geert Bourgeois (N-VA) Doornaert halverwege juli belde met de heuglijke boodschap dat zijn partij haar aanstelde als nieuwe VFL-voorzitter, was de nieuwe raad van bestuur nog niet voltallig.

nieuws

cult

zine