Cultuur

Lize Spit genomineerd voor ANV Debutantenprijs

- Iñaki Oñorbe Genovesi - Bron: de Volkskrant

Het smelt van de Vlaamse Lize Spit is opnieuw genomineerd voor een belangrijke boekenprijs: de ANV Debutantenprijs. Het romandebuut van Spit is een van de drie boektitels op de shortlist van deze unieke Nederlandstalige boekenprijs die zowel een vakjury- als een publieksprijs is.

1 Lize Spit. © kos

Voor Spit lijkt er maar geen einde te komen aan de literaire erkenning voor Het smelt. Enkele weken geleden werd de jonge schrijfster ook al genomineerd voor de prestigieuze Libris Literatuur Prijs (50.000 euro). Eerder werd haar roman, over de twintiger Eva die op een dag met een reusachtig ijsblok in haar kofferbak naar haar geboortedorp rijdt om wraak te nemen op twee jeugdvrienden, bekroond met de Bronzen Uil, de Hebban Debuutprijs en de Boekhandelsprijs.

Naast Spit nomineerde de vakjury van de ANV Debutantenprijs Judith Eykelenboom voor haar debuut Biefstuk, dat verhaalt hoe de 15-jarige Levi Storm met een oude Canon-fotocamera de ontwrichting in haar Haagse gezin probeert vast te leggen. De derde auteur op de shortlist van de vakjury is Lieke Kézér met haar roman De afwezigen, waarin onder meer een psychotische moeder, een stripclubdanseres, een behulpzame buurman en andere personages vertellen hoe wonderkind Joshua James is uitgegroeid tot een muzikaal fenomeen.

Lezers uit Nederland en Vlaanderen kunnen na het lezen van de drie boeken van Spit, Eykelenboom en Kézér hun kort gemotiveerde oordeel insturen. Dat kan tot 25 juni door middel van een beoordelingsformulier op de site anvdebutantenprijs.nl.

Op 2 juli wordt in het Dordrechts Museum de winnaar bekendgemaakt van de boekenprijs voor debuterende auteurs van een oorspronkelijk Nederlandstalige roman of verhalenbundel. De winnaar krijgt een geldbedrag van 7.500 euro.

cult

zine