Literatuur

Literatuur uit Indonesië is zo rijk en verrassend als het landschap zelf

Tweejaarlijks cultuurfestival Europalia stelt een kleurrijk palet aan Indonesische schrijvers voor

Zo divers als de Indonesische geografie is, zo verscheiden is de literatuur van de eilandrepubliek. Van geschiedenis en ecologie tot islam en gender: het festival Europalia Indonesia zet een hele reeks auteurs in de kijker. Een revelatie.

6 Melani Budianta en Manneke Budiman, 'Een oceaan in wording. Literatuur uit de Indonesische Archipel', The Lontar Foundation (i.s.m. Europalia), 130 p. Gratis aangeboden op de literatuuravonden van Europalia © rv

Nusantara, zo heet het huidige Indonesië in het Maleis, ‘de ruimte tussen de eilanden’. Zijn het er vijftien-, zestien- of zeventienduizend? De archipel, de grootste ter wereld, laveert op de evenaar, in het onmetelijke overgangsgebied tussen de moslimwereld, Azië en Oceanië, de Stille en de Indische Oceaan.

Laveren klinkt als lava: Indonesië ís niet, het wórdt. Eilanden verdwijnen en verschijnen, vulkanen spuwen vuur en storten in, tsoenami’s ­verzwelgen de kust waarna de zee alweer een spiegel wordt – waarin, zoals Atjeh eind 2004, het verwoeste land zichzelf ontmoet.

nieuws

cult

zine