Boekrecensie

Een schitterende lsd-trip: wat psychedelica ons leren over bewustzijn, verslaving en depressie

2 In lsd gedrenkte velletjes papier en Homer Simpson: een gelukzalige mix. © rv

Michael Pollan werd te laat geboren voor de bloeitijd van de psychedelische middelen in de jaren zestig. Voor dit geestverruimende boek over all things lsd – inclusief de therapeutische werking ervan – nam de onderzoeksjournalist zelf de proef op de som.

Share

Lsd bleek te werken tegen depressies, dwangstoornissen et cetera. Pollan móést er meer van weten

‘Het was zeker niet de plek waarvan ik had gedacht dat ik er op lsd naartoe zou reizen. Ik had gedacht dat ik boze geesten, engelen en diverse andere entiteiten tegen zou komen, maar in plaats daarvan waren het gezins- en familieleden. En steeds werd ik emotioneel, uit bewondering of dankbaarheid, of erbarmen. Vooral met mijn vader. (...) De vloedgolven van erbarmen stroomden over de oevers heen en zochten hun weg naar onverwachte oorden, zoals de muziekles in de vierde klas. (...) En over al deze ontmoetingen werd een dijkdoorbraak van liefde uitgestort. Liefde is alles.’

Met die wijsheid keerde Michael Pollan terug uit zijn lsd-trip. Hij geeft het grif toe. Psychedelische ervaringen zijn indrukwekkend en oppervlakkig tegelijk. ‘Platitudes’, schrijft hij, ‘krijgen de kracht van een overdonderende waarheid.’

2 Michael Pollan, ‘Verruim je geest’, De Arbeiderspers, 474 p., 24,99 euro. © RV

Maar hij móést het ervaren. Pollan was te jong tijdens de Summer of Love van 1967, die explosie van lsd-gebruik in de Verenigde Staten. Twee jaar later was alles voorbij. Onderzoek en gebruik van lsd werden verboden. Pollan werd journalist en een wereldberoemd pleitbezorger van eerlijk voedsel.

Tien jaar geleden ontdekte Pollan dat het onderzoek naar psychedelica stiekem was voortgezet en dat er spectaculaire resultaten waren bereikt. Lsd werkte tegen depressies, verslavingen, dwangstoornissen en ga zo maar door. Hij moest er meer van weten.

Verruim je geest is een schitterend boek. Pollan beschrijft de eerste psychedelische golf, de morele paniek daarna en de recente wetenschappelijke doorbraken. Zoals we van Pollan mogen verwachten, sprak hij met iedereen: gebruikers, onderzoekers, voor- en tegenstanders. En hij schrijft als geen ander. Maar hij zoekt iets ongrijpbaars. Pollan blijft maar vragen: wat als er méér bestaat?

Dossier Boeken
Dossier Boeken

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine