Taal

Baas Taalunie is voorstander van gebruik smileys en knipogen in krantentekst

1 Emoticons zoals deze worden voortdurend gebruikt op internet, in e-mails e.d. om naar emoties te verwijzen. Hans Bennis, algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, vindt sommige ervan ook geschikt voor de krant. © Thinkstock

Sommige leestekens die we al fervent gebruiken op WhatsApp, Facebook of Snapchat, verdienen ook een plek in kranten en andere serieuze teksten.

Hans Bennis, algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, denkt dat bijvoorbeeld de knipoog ;-), het driedubbele gebruik van uitroeptekens of de combinatie van uitroep- en vraagteken een goede aanvulling kunnen zijn op de gebruikelijke leestekens.

De baas van de kennis- en beleidsorganisatie voor Nederlandse taal: "Het is niet voor niets dat sommige leestekens, of de bepaalde toepassing van leestekens, op platforms als WhatsApp zo populair zijn. Ze geven een emotie weer die we anders blijkbaar moeilijk kunnen uitdrukken."

Het beste voorbeeld: de knipoog. "Iedereen weet dat ironie een lastig stijlfiguur is. Er kunnen misverstanden ontstaan als lezers iets ernstig opvatten wat de schrijver ironisch bedoelt.

nieuws

cult

zine