Brussel

23 in Brussel wonende internationale auteurs schrijven een verhaal over de stad: "Qua diversiteit en veelzijdigheid is Brussel echt avant-garde"

Elk van de verhalen speelt zich af op een specifieke plek in de hoofdstad

Brussel bruist van internationaal literair talent. Het tijdschrift DW B vroeg aan 23 hier aangespoelde auteurs om een verhaal of gedicht te schrijven rond een specifieke plek in de stad die ze zijn gaan liefhebben. Wij gingen een middag op stap met de Poolse Grażyna Plebanek en de Palestijnse Nisma Al Aklouk.

4 Grażyna Plebanek (°1967) komt uit Polen en schreef een verhaal dat zich afspeelt op het Zuidstation. © Karoly Effenberger

Het Brusselse verhaal van de Poolse schrijfster Grażyna Plebanek begint met een zeer herkenbare beschrijving van het Zuidstation. De vertrekhal waar we allemaal al eens geweest zijn, die langgerekte, tochtige koker met het lage plafond waar mensen kriskras door elkaar lopen en waar ook geuren zich met elkaar vermengen. Je ruikt er de olie van de roltrappen, de dampen van wafels en het vet van de Quick. Sinds ongeveer een jaar vallen ook de patrouillerende para’s op, wier wapens vloeken met de alledaagsheid van een treinstation maar die van hun oversten opdracht ­kregen om treinreizigers met een ‘bonjour/goedendag’ te begroeten.

nieuws

zine