Vrijdag 29/05/2020

Open kaart

Zin in vegetarisch? Je hoeft niet zelf te koken: 3 tips van onze foodies

Graanmarkt 13Beeld rv

Graanmarkt 13, Antwerpen

Elke zaterdag maakt groentechef Seppe Nobels een driegangenmenu dat bij je thuis wordt afgeleverd. Toch als je in Antwerpen of in een straal van 15 km woont. Aan alles is gedacht: zuurdesembrood, boter, verse madeleines en zelfs servetringen, handleiding én een schets met de bordschikking.

Starten doen we met een soep van jonge bloemkool, vergezeld van allerlei lekkere garnituren. De ster van de avond is een zeer uitgebreid hoofdgerecht, naar keuze vegetarisch of niet. Linzen, gele biet, rode ui, waterkers, krielaardappelen, asperges, hummus van gele biet, gefermenteerde chilimayonaise… het is allemaal om van te snoepen. Op elk doosje staat hoe lang het in de oven moet en op welke temperatuur. Handig.

Het dessert staat supersnel op tafel: rijstpap met geconfijte rabarber en verse aardbeien, met een crumble van citrus en Antwerpse handjes en wat verveine-spinazieolie. De prijs? 75 euro voor twee. Een aanrader.

Graanmarkt 13

Greenway

Om de opgedoekte festivalzomer te vergeten, streamen we een concert naar onze huiskamer. Mijn ­coronabuddy en ik klinken op juicy ­deuntjes terwijl we een bestelling overmaken aan Greenway, een fast casual concept dat sinds 1997 (!) de impact op het milieu tracht te beperken. We proberen uit: plant-based thai curry met gefrituurde uitjes en bloemkoolcrumble (21,90 euro), vegan kebab met een kleurrijke vulling van seldersalade, tomaat, kool en aïoli (11) en een ­seizoenssalade (5) die in deze koortsige tijden iets minder vlot te sharen valt. Wat we wél delen zijn rijke smaken en een gezond ­verzadigingsgevoel. Geen takeaway in jouw buurt? In de groene ­schappen van Delhaize kan je het Greenway bbq-gamma (met o.a. merguez en brochette in een omhulsel van algen) aanschaffen om je innerlijke grilltijger te doen brullen van plezier. (FV)

Greenway, In Gent, Leuven, Antwerpen en Brussel, via Deliveroo of UberEats.

Solid Stash

De (altijd) vegetarische en (vaak) vegan maaltijden worden bevroren geleverd, als platte blokken die je in je diepvries stapelt en makkelijk ontdooien. Er zijn vier gerechten: vol-au-vegan, indian roasted winter root curry, moroccon butternut squash en umami bomb bolognese; 18 euro voor twee porties en 9,90 euro voor één. We bestellen alles. De vol-au-vegan is lekker gepeperd en zit tjokvol prei. Ik maak er pu­ree bij. Rijst bij de heerlijk romige squash. Huisgenoot is puriteins wat pasta betreft, dus gebruik ik de bolognese als binnenweg naar een geslaagde moussaka. De curry wordt gepimpt met papadums. Solid Stash, deze hongerige flexitariërs danken u, en worden misschien nog net iets flexibeler. 

In Gent, Brussel en Lokeren, solid-stash.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234