Vrijdag 29/05/2020

Afhaalrestaurants

Gastronomisch tafelen? Het kan nog steeds: bij deze 7 Antwerpse restaurants kan je afhalen

Restaurant Pici op de Antwerpse Dageraadplaats: 'Gewoonweg top'.Beeld rv

Onze resto-recensenten staan voorlopig voor gesloten deuren, maar honger hoeven ze niet te lijden. De afgelopen weken hebben ze de beste takeaway-adressen uitgetest waar je veilig gerechten kan afhalen. Dit zijn de beste afhaallocaties in de koekenstad waar ze de regels rond social distancing omarmen.

Italiaans: Pici

Zoveel zorg voor een takeaway, dat hebben we nog nooit meegemaakt. De man aan de lijn spreekt Engels met een heerlijk Italiaans accent. Wil ik de pappardelle zelf koken zodat ze perfect gaar zijn? Dat kan. De pici cacio e pepe kookt hij dan weer wat korter, zodat ze bij opwarmen echt op punt zijn. Want een goede cacio e pepe mengen is werk voor specialisten. Als we afhalen, zegt de kok nog expliciet dat we altijd mogen bellen als er een probleem is. Niet nodig. Thuis aangekomen is het eerst rustig genieten van de antipasti misti. Een mooie portie gegrilde groenten, mozzarella, mortadella en co (17 euro voor twee). Dan smikkel ik van een 5 uur gegaarde rundsragout met verse pappardelle (17 euro), en is het aan de overkant van de tafel heel stil bij de pici cacio e pepe (15 euro). Gewoonweg top.

Dageraadplaats 13pastapici.be

Japans: Izumi

Zouden we de yaki niku, het fijngesneden rundsvlees met wokgroenten en japanse saus, of toch de black cod nemen? Omdat het nog een dikke twintig minuten rijden is naar huis, en warme gerechten dan finesse verliezen, spelen we op veilig en bestellen sushi en sashimi. Dat kan niet misgaan, want Izumi is in Antwerpen al sinds de jaren 70 een bekend adres voor liefhebbers van Japans, en ook ik kom er graag.

Starten doen we met sashimi no moriawase (40 euro). Een mooie portie met heerlijke brokjes krab, zalmeitjes, toro (het mooiste stukje van de buik van de tonijn) en ander lekkers. Dan volgen twee sushi rolls, toro taku maki (25 euro) en california maki (25 euro). Die zijn gevuld met mooie producten, maar wat te omvangrijk naar mijn smaak. De rol is zo groot dat ik drie happen moet nemen. Goede sushi is altijd duur, maar deze rolls zijn wat mij betreft een beetje overpriced.

Beeldhouwersstraat 44izumi.be

Een doe-het-zelf afhaalmenu met sterren van Eyckerhof: 'Dit is echt smullen’. Beeld rv

Fine dining: Eyckerhof

Het lijkt wel oudjaar, als we onze bestelling afhalen bij Eyckerhof. Vier gangen, met een uitgebreide handleiding hoe we elk gerecht perfect op ons bord kunnen toveren. Eyckerhof heeft een eer hoog te houden, met een Michelinster en 16 op 20 bij Gault & Millau. Niet gemakkelijk voor een chef om die ervaring ook thuis te leveren, als de klant het zelf moet afwerken. Het eerste gerecht, coquilles met kreeft, aardappel en ganzenlever, krijgen we kant-en-klaar mee. Daarna moeten we zelf aan de slag: hopscheuten kort opwarmen in de Duvelsaus, en de koolvis even in de oven. Maar dit is echt smullen! De kalfslende met groenten en asperges valt een beetje taai uit, maar de panna cotta met vanille, aardbei en citrus is goddelijk. Gewoon oplepelen, en perfect op smaak. Onze zondagavond in quarantaine krijgt hiermee een feestelijk tintje en het is allemaal heel gemakkelijk. Wél vinden we de porties klein, bemeten in verhouding tot de prijs (59 euro voor vier gangen). Goed om weten: het menu wisselt elke week, en is alle dagen verkrijgbaar.

Spuistraat 21, Bornem-Hingeneeyckerhof.be

Fastfood: King Ribs

Eerlijk? De kans is klein dat ik in niet-coronatijden bij King Ribs zou belanden. Maar de bekende burgerketens zijn niet open, dus beland ik op de site van dit afhaalrestaurant in Berchem. Met 4,5 sterren op Takeaway.com besluit ik het erop te wagen. Mijn keuze valt op een cheeseburger (13,50 euro), aan de overkant van de tafel wordt het een full rack meal (19,50 euro). Dat is een traaggegaarde sparerib met marinade naar keuze. Beide krijgen het gezelschap van american potatoes, mayonaise en een potje koolsalade. Zelfs aan de vochtige doekjes voor vette vingers is gedacht. Bij aankomst thuis zijn de potatoes nog vrij warm en knapperig, en ook burger en ribs zijn nog op temperatuur. Mijn burger is mooi verzorgd, met tomaat, augurk, rode ui, sla, saus: vergelijkbaar met wat je in een hotel kan bestellen. En ook de koolsalade mag er zijn. Wie nood heeft aan een portie fastfood stuur ik met een gerust hart naar deze tent.

Gitschotellei 147, Berchem en Rich. Van Britsomstraat 16, Sint-Niklaaskingribs.be

Bij The Noodle Agency & Atelier Paul Morel gaat er voor elke twee verkochte boxen eentje naar de zorg.Beeld RV kris_vlegels

Indonesisch: The Noodle Agency & Atelier Paul Morel

Een comfortbox met Indonesisch eten, op zaterdagavond bij je thuisgeleverd. Dat idee kwam uit de koker van Paul Morel en Farah Soeleimansjah, die normaal op de site van de Antwerpse brouwerij De Koninck hun atelier openhouden. Voor elke twee verkochte boxen gaat er ook eentje naar de zorg. Die wil ik proeven! Zaterdagochtend komt er alvast een mailtje met uitleg, en ze houden me op de hoogte van hun verwachte aankomst. De apero is een Indonesian mule van de hand van mixologist Paul himself. Dan is het genieten van een bakpao, een gestoomd broodje gevuld met gekruid runds- en varkensvlees. Mijn beste ooit. De nasi goreng gaat vergezeld van kleine potjes pindasaus, gepekelde groentjes (atjar), gebakken ajuin en seroendeng als topping. Perfect op smaak, de toppings maken het geheel af. Daar past het blikje Vedett prima bij.

Mechelsesteenweg 291morel.co en thenoodleagency.com

Libanees: Sumac

Bij Sumac nemen ze de coronamaatregelen ernstig, en terecht. Eerst handen ontsmetten, het tasje met eten wordt op afstand aangereikt, en de tickets mag ik zelf uit het printertje halen. Het was lang zoeken naar een Midden-Oosters restaurant dat nog takeaway doet. Gelukkig kan ik hier nog terecht, vlak bij de populaire Marnixplaats. De keuze valt op de zo typische hummus met za’atar-platbrood als hapje vooraf. Daarna gaan we voor lamköfte met Libanese tabouleh en platbrood. Het tweede hoofdgerecht ziet er exact hetzelfde uit, op de gegrilde kip na. Groenten zijn er in de vorm van veel gehakte peterselie met een beetje tabouleh. Het kan ermee door. Maar weinig in het bord doet mijn smaakpapillen terugdenken aan wat ik vorig jaar tijdens een reisje naar Tel Aviv mocht proeven.

Vrijheidstraat 61sumac.be

Vlaamse kost: In de Root

Eigenlijk wilde ik dit adresje voor mezelf houden. Moeilijk te omschrijven wat maakt dat ik hier thuiskom, en dat de gezelligheid en heerlijk ouderwetse kost een lastige werkdag snel doen vergeten. Maar dit zijn coronatijden, en dan blijven we dicht bij ons kot om uit te halen. En wij zijn niet de enigen die bestellen. Gladys en Jantje zijn in de buurt wereldberoemd om hun vol-au-vent en die is nu al twee weken op voorhand uitverkocht. Omdat ze de fond negen uur laten trekken, en drie uur bezig zijn met balletjes rollen, krijgen ze maar 100 porties per week gemaakt. Gelukkig zijn er nog andere schotels. Zoals ‘de schep’ (7 euro), een stoofpotje van paardenvlees, mijn favoriet. Of de Rupeliaanse varkenswangen (7 euro), en de balletjes in tomatensaus (7 euro). Alles is met liefde en ‘zonder pakskes’ klaargemaakt en dat proef je. Bovendien: wie in de zorgsector werkt, kan buiten de uren afhalen en zo de lege supermarkten trotseren. Wie het financieel moeilijk heeft, krijgt zo een potje toegeschoven. Zoveel warmte, en dat allemaal in een bakje takeaway.

Noeveren 271, Boominderoot.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234