Vrijdag 29/05/2020

EtenAfhaalrestaurants

De 7 smakelijkste takeaway-restaurants van Gent

Noedelbar Ramen in Gent: aanrader voor 'een volwaardige en voedzame maaltijd'.Beeld ramen

Onze resto-recensenten staan voorlopig voor gesloten deuren, maar honger hoeven ze niet te lijden. De afgelopen weken hebben ze de beste takeaway-adressen uitgetest waar je veilig gerechten kan afhalen. Dit zijn de beste afhaallocaties in Gent waar ze de regels rond social distancing omarmen.

Japans: Noedelbar Ramen

Vrijdag visdag? Niet in onze buurt. Vrijdagavond is namelijk het enige moment waarop je kunt afhalen bij Noedelbar Ramen. In coronatijden kan je je hier niet verlekkeren op klinkende glazen, maar op een voor zich uitstarende medemens, die te allen tijde een veilige afstand bewaart. Terwijl ik eenmaal thuis de edamame op een schaaltje schik, schenkt mijn lief de kip- en visbouillons uit. In mijn geval proeft die geconcentreerd zout en bij hem iets pikanter door de huisbereide ketchup. Aan onze beide ramen zijn stukjes traag gegaard varken of gegrilde kip, krokante nori en een gemarineerd hardgekookt ei toegevoegd. De noedels vallen echter zwaar omdat ze de tijd niet kregen om de bouillon op te nemen. We slurpen ons vandaag niet kapot, maar voor 34 euro hebben we wél een volwaardige en voedzame maaltijd achter de kiezen.

Oudburg 51ramen.gent

Italiaans: Giardino di Roma

Onderzoek uitgevoerd door Universiteit Antwerpen gaf aan dat onze stresswaarden nog nooit zo massaal gepiekt hebben als nu. Met een takeaway van Giardino di Roma hopen we ons hart te laten tikken op het ritme van la dolce vita. Bij mijn pick up heeft de Siciliaanse Samantha onze bestelling t.w.v. 39,75 euro al ingepakt: pizza, pasta en huisgemaakte tiramisu. Klein geluk in drievoud. De pasta campagnola is bij thuiskomst prima warm, terwijl we de pizza diavola met pikante salami nog even onder de grill stoppen om zijn temperatuur te bewaren. De glazigheid van de tagliatelle wijst er intussen op dat hij vers is; voorts steken smaakvolle ingrediënten als venkelworst en aubergine hun middelvinger op naar bokaalvoer. Wist je dat je voor een eenvoudige daglunch van deze trattoria amper 8,50 euro betaalt? Alweer een to do voor ons post-corona lijstje.

Hoogstraat 3giardinodiroma.be

Fine dining: Lys d’Or

Er zijn nog zekerheden. De zon komt op, gaat onder en in de lente storten we ons vol overgave op asperges. Om ook de boeren een hart onder de riem te steken, sieren asperges de kaart – zowel in menuformule als à la carte – van gastronomisch restaurant Lys d’Or. De risotto van asperges is knapperig en de zeeduivel in schaaldierenjus laat zich flankeren door witte asperges. De gravlax, gegarneerd met rode biet, komt duidelijk uit een restaurantkeuken. Mijn waterzooi bevat dan weer royale moten vis, garnalen, beetgare groenten en een diepe bisque. Om af te sluiten snijden we onze tarte tatin barstensvol smaak aan. Wie thuis van restaurantje wil spelen, moet zélf (volgens instructies) de gerechten afwerken. Maar ondanks het prijskaartje (70 euro) tsjirpen we vanavond een zoetgevooisd deuntje.

Charles de Kerchovelaan 81lysdor.be (tot 20 km rond Gent gratis aan huis geleverd)

Wie thuis van restaurantje wil spelen, is bij Lys d'Or aan het betere adres.Beeld lys d'or

Fastfood: Frituur Botermarkt

Waar kunnen Gentse zorgverleners na hun (over)uren terecht voor een laat avondmaal? Op een delivery hamburger hoeven ze alvast niet te rekenen, want er zijn onvoldoende koeriers om die binnen het uur aan huis te leveren. Misschien kunnen ze in de frituur een burger afhalen en er een frietje bij stekken? Om extra maaginhoud vrij te maken, fietsen ook wij richting onze culinaire bestemming. Een huisburger met gesmolten cheddar waarvan het sesambroodje ook nog eens malse kropsla en verse schijfjes tomaat bundelt, wordt vergezeld door knisperende, goudbruine frietjes, die ik in een zelfgemaakte stoverijsaus dip. Of dit geuzenmaal even gezond is als mijn groentepakket in de koelkast? Nee, maar tegen de troost van een berg frietjes en ouderwetse hamburgers van Frituur Botermarkt kan vanavond geen enkele seizoensgroente op.

Hundelgemsesteenweg 10, 9050 Ledeberg (Afhalen of bestellen via takeaway.com)

Thais: Kin Khao

Met een titel als ‘Beste Thai in het land’ is Kin Khao alvast geen onbeminde Aziaat. Na mijn bestelling per WhatsApp fiets ik erheen op het afgesproken tijdstip. Voor 60 euro – de eigenaars bieden je 10 percent korting op de restaurantprijs – krijg ik twee voor-, hoofd- en nagerechten in een paperbag aangereikt. De papayasalade is krakend vers dankzij de bonte boontjes en het groentepalet. De huisgemaakte dip van vissaus met chili doet onze lippen intens tintelen. Zuur, zoet, zout, spicy; ook in de hoofdgerechten proeven we het allemaal. Mijn gewokte kip met champignons, crunchy cashew én zijn groene curry met aubergine en kaffirlimoen overtuigen in smaakintensiteit en kwaliteit. Omdat we ons toetje van mango sticky rice amper de baas kunnen, hebben we voor morgen alweer iets om naar uit te kijken. Net zoals naar een potje quarantrainen.

Donkersteeg 23kinkhao.be (Rechtstreeks bestellen via tel: +32 468 10 59 59 of mail: gent@kinkhao.be)

Libanees: Beiruti

Samen sterk tegen de dreiging van het coronavirus doe je best met een gezonde geest in een al even gezond lijf. Daarom beroep ik me op de Libanese keuken van Beiruti. De zaakvoerder staat alvast bekend om zijn ondernemerslust: behalve een restaurant en takeaway wordt er ook vlot aan huis geleverd in mooie kartonnen verpakkingen. Met mijn bestelling van 65 euro voor 2 personen kan ik bijna twee salontafels vullen. Usual supsects in onze mezze: expressief gerookte baba ghanouj, friszure dolma en kurkdroge kafta (de beloofde hummus ontbreekt). Roerei uit de kleioven aangemaakt met sumak combineren we met peperige soujouk-worstjes, simpel maar lekker. Om snel te retourneren per vliegend tapijt: de geroosterde bloemkool in tahini die verdacht veel op ingekoekte pindasaus lijkt. De op steen gebakken jibne (platbrood gevuld met tomaten, olijven, munt en bestrooid met za’atar) is gelukkig een voltreffer en doet ons zelfs even vergeten dat er geen vrienden zijn om ons plezier mee te delen.

Voldersstraat 13beiruti.eu (Bestellen via Deliveroo, Take Away of Uber Eats)

Mémé Gusta: 'Een gevestigde waarde, ook als afhaalrestaurant'.Beeld rv

Vlaamse kost: Mémé Gusta

Als door social distancing de kilte om mijn hart dreigt te slaan, warm ik me liefst op aan een vertrouwde portie comfortfood; dat wc-papier kan ik namelijk onmogelijk opeten. Dankzij de Belgische klassiekers uit grootmoeders keuken groeide restaurant Mémé Gusta uit tot een gevestigde waarde. Benieuwd hoe onze oogst aan tafel zal verschijnen na een shakedown over de Gentse kasseien. Niet al te elegant, zo blijkt. Ons voorgerecht met karnemelkstampers smaakt prima, maar zowel de overvloedige portie aardappelen als het gepocheerd ei zijn totaal uitgesmeerd over ons schaaltje. Gelukkig zijn er voldoende garnalen gebruikt om ons uit de puree te helpen. De vol-au-vent doet wat hij belooft: verse stukken kip afwisselen met vlezige balletjes en ook de royale stoverij van gelakte varkenswangen is mooi mals. 

Burgstraat 19meme-gusta.be (Bestellen via Deliveroo of Uber Eats)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234