Woensdag 27/05/2020

CulinairSnelkookplan

Creatief met restjes uit je koelkast

Beeld hannes vandenbroucke

Koken is een van die zeldzame activiteiten die zowel zorgend, creatief als bevredigend zijn. Zeker als je in één sessie ook alle restjes uit je koelkast kan wegwerken. 

Als al die weken aan een stuk thuisblijven mij iets geleerd hebben, dan is het wel dat ik in een vorig leven een Italiaanse nonna geweest moet zijn. Ik betrap mezelf meermaals per dag op het stellen van één en dezelfde vraag: “Heb je honger?” Ongeacht het antwoord volgt daarop: “Ik zal iets lekkers klaarmaken.” Gevoelens van bezorgdheid, onzekerheid en een dwingende nood aan een nuttige dagbesteding, worden (over)gecompenseerd door hetgeen ik ken en kan: koken. Van ’s ochtends tot ’s avonds, dag in dag uit.

Want het zijn de kleine dingen zoals het vooruitzicht op een kop koffie gemaakt van versgemalen bonen, een gezonde lunch met veel groenten, een geurige amandelcake die net uit de oven komt, een uitgebreid aperitief en een hartig avondmaal met een fris glas wijn, die ervoor zorgen dat ik door deze eentonige dagen kom. Ze zorgen voor een ­vertrouwde cadans die kleur geeft aan mijn dag, mijn handen bezighoudt en mijn gedachten rustig. Want vergis je niet, koken is zelden of nooit een functionele taak die louter voorziet in het stillen van een basisbehoefte. Het is zorgen voor, geeft ­zingeving en brengt mensen samen. Want liefde is iets dat je kan proeven. Mijn soort liefde dan toch.

Beeld hannes vandenbroucke

Ik begrijp ondertussen dat niet iedereen op deze manier zijn liefde toont. Zo woon ik samen met een functionele eter. Over de jaren heen bekeerde ik hem wel tot het foodiedom en verorbert hij met zichtbaar genot mijn kooksels, maar mocht de dag komen dat ik niet meer voor hem kook, vervalt hij gegarandeerd onmiddellijk in de oude, praktische gewoonte van belegde boterhammen en kant-en-klare nasi goreng. Je weet wel, zo’n doorzichtige ­kilobak rijst met vieze hamblokjes en hier en daar een verdwaald erwtje. Een mens kan daarop over­leven, mijn vriend bewees het. Ik klink misschien verwaand, maar het tegendeel is waar. Want ik lust zelf ook graag een bordje nasi goreng, al komt die dan niet uit een plastic doos. Want waarom een bak voorgekookte, smakeloze rijst kopen, wanneer fried rice een van de meest eenvoudige en snelste ­gerechten is om zelf klaar te maken?

Maak er een gewoonte van om, wanneer je rijst kookt, een dubbele portie te bereiden. Dan heb je alvast het essentiële ingrediënt voor nasi goreng gewoon in je koelkast staan voor de dag nadien. Idealiter maak je deze gebakken rijstschotel met afgekoelde rijst, die korst iets gemakkelijker aan bij het wokken, maar warme werkt ook prima. Vervolgens groenten fijn snijden, saus mengen en vanaf dan gaat het supersnel. Je gooit erin wat je lekker vindt. Zo vul ik mijn wok graag met veel knapperige groenten. Denk aan paksoi en sugarsnaps maar ook champignons, broccoli, kimchi en groene boontjes kunnen perfect. Nasi goreng geeft het meest voldoening wanneer je er alle restjes, die je nog ergens achteraan in je koelkast vindt, in verwerkt. Met dit vergevingsgezinde recept gaat geen enkele eenzame wortel, verdwaalde paprika of kliekje kip ooit nog de vuilnisbak in. 

Beeld hannes vandenbroucke

Gebakken rijst met spiegelei

Ingrediënten voor 4 personen

280 g rijst / 50 ml sojasaus / 2 el oestersaus / 1 à 2 tl srirachasaus (of sambal oelek) / 2 el limoensap / geroosterde sesamolie / 1 ui, versnipperd / 4 grote wortels, geschild en in kleine stukjes gesneden / 2 rode paprika’s, geschild en in kleine stukjes gesneden / 3 tenen knoflook, tot moes geplet / 200 g diepvrieserwtjes / klontje boter / 2 tl suiker / neutrale olie / 4 eieren / 2 lente-uitjes, versnipperd / 20 g koriander, grof gehakt

Zo maak je het

1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking in gezouten water gaar of gebruik gekookte rijst van de dag voordien.

2. Meng de sojasaus met de ­oestersaus, sriracha en limoensap.

3. Verhit een flinke geut sesamolie in een wok over een hoog vuur en roerbak de ui 1 min. alvorens de wortelstukjes toe te voegen. Roerbak 3 min. en voeg de paprika en ­knoflook toe. Roerbak 5 min., of tot de groenten beetgaar zijn. Voeg de diepvrieserwtjes toe en roerbak 1 min. verder.

4. Voeg de gekookte rijst samen met een flinke klont boter toe aan de wok en overgiet het geheel met de saus en suiker. Meng goed dooreen en laat nog enkele minuten ­doorwarmen.

5. Verhit ondertussen een geutje olie in een pan en bak de spiegeleitjes.

6. Verdeel de gebakken rijst over de borden. Werk af met een gebakken ei, lente-ui, koriander en eventueel extra sriracha. Serveer onmiddellijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234