Klimaatactie

Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg (16) komt volgende week mee betogen in Brussel

2 © AFP

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16), die wereldwijd beroemd werd door elke week te spijbelen voor het klimaat, komt volgende week naar de Brusselse klimaatmars om mee te betogen. Dat maakte Anuna De Wever van Youth for Climate zopas bekend.

Wie is Greta Thunberg?

2 © AP

Het nieuwe gezicht tegen de klimaatopwarming heeft twee vlechtjes: “Waarom zou ik nog studeren voor een toekomst die misschien nooit meer zal komen?”

Volgende week zal de klimaatactie niet doorgaan in Namen, zoals eerst gecommuniceerd, maar opnieuw in Brussel. De reden daarvoor is een speciale gast: Greta Thunberg, de Zweedse tiener die de inspiratiebron vormt voor de Belgische klimaatspijbelaars, komt naar de betoging. 

“Uiteraard zijn we heel erg tevreden met haar komst”, reageert Anuna De Wever. “Zij ligt uiteindelijk aan de basis van de beweging.” Met de komst van Thunberg hoopt Youth for Climate opnieuw op een grote opkomst.

Greta Thunberg werd wereldwijd beroemd door al maanden elke vrijdag aan het parlementsgebouw in Stockholm te spijbelen om een beter klimaatbeleid te eisen. Ze inspireerde daarmee duizenden scholieren van over de hele wereld om hetzelfde te doen, zo ook de Belgische meisjes Kyra Gantois en Anuna De Wever die nu al 6 weken op rij een massa scholieren op de been brachten voor een klimaatmars in Brussel.

Thunberg werd eerder uitgenodigd op het Wereld Economisch Forum waar ze de wereldleiders toesprak en pleitte voor een ambitieuzer klimaatbeleid. “Ik wil dat jullie de angst voelen die ik elke dag voel, en dat jullie actie ondernemen, alsof er ergens iets in brand staat, want dat is het geval”, zei Thunberg. “We hebben nog steeds een kleine kans om de uitstoot van broeikasgassen te stoppen en een groot deel van de bevolking op onze planeet een heel stuk lijden te besparen.”

De Zweedse daarna ook op Twitter op het succes van een eerdere editie van “spijbelen voor het klimaat” in Brussel. “Een Belgische journalist vertelde me net dat 35.000 studenten spijbelen in Brussel. Helden!”, zei ze. Nu zal ze dus zelf een klimaatbetoging vervoegen.

Dossier Klimaatprotest
Dossier Klimaatprotest

Studenten en scholieren spijbelen om aandacht voor het klimaat te eisen, en tienduizenden burgers komen op straat om de problematiek prominenter op de politieke agenda te krijgen.

Lees alle artikels

nieuws

cult