Dossier Herman Van Rompuy

Zus premier Van Rompuy op lijst PVDA+

2 Tine Van Rompuy voert met PVDA+ campagne tegen het politieke circus met affiches waarop onder meer haar broer met de rode neus van een clown staat afgebeeld. © UNKNOWN
2 © UNKNOWN
 We zijn een familie waar dat mogelijk is 

Tine Van Rompuy, zus van de premier en van Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V), komt bij de verkiezingen van 7 juni op voor de linkse partij PVDA+. Als verruimingskandidate staat ze op de derde plaats op de Europese lijst. Tine Van Rompuy is verpleegster in het Leuvense ziekenhuis Gasthuisberg en is vakbondsafgevaardigde voor de christelijke bediendencentrale LBC.

Kiwimodel

PVDA+ is de vernieuwde Partij Van De Arbeid, die meer open en minder dogmatisch wil zijn dan de PVDA. Tine Van Rompuy voelt zich aangetrokken tot het programma van PVDA+ omdat ze achter het idee staat van een vermogensbelasting. "Het is niet aan de armsten om de crisis te betalen", zegt ze daarover. Ze is ook fan van het zogenaamde kiwimodel voor de gezondheidszorg, waar PVDA-dokter Dirk Van Duppen enkele jaren geleden fors voor pleitte.
Hoewel haar twee broers tot de top van CD&V behoren, voelt Tine Van Rompuy zich niet tot die partij aangetrokken. "CD&V is niet voor een vermogensbelasting en niet voor het kiwimodel", zegt ze daarover.

PVDA+ voert een campagne tegen "het politieke circus" met affiches en flyers waarop onder meer premier Herman Van Rompuy met de rode neus van een clown staat afgebeeld. Volgens Tine Van Rompuy vormt haar politiek engagement echter geen probleem voor haar broers Herman en Eric. "We zijn een familie waar dat mogelijk is", zegt ze.

"Same name, different game"

Ook volgens broer Eric is er geen probleem. "Same name, different game. Het is niet omdat je broer en zuster bent, dat je geen andere politieke opvattingen moogt hebben. Voor ons overstijgt onze familieband van broer en zuster het politiek engagement", schrijft Eric op zijn website.

De Europese lijst van PVDA+ wordt getrokken door partijvoorzitter Peter Mertens. Hij is ook Antwerps lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen. Gewezen boegbeeld Kris Merckx is lijstduwer op de Europese lijst. Dirk Van Duppen is eerste opvolger op die lijst. (belga/mvdb)

Dossier Herman Van Rompuy
Dossier Herman Van Rompuy

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine