Catalaanse kwestie

Zou N-VA regering laten vallen over Catalonië?

1 Jan Jambon (N-VA) geeft toe dat de Catalaanse kwestie een potentiële twistappel voor de regering wordt. © RV

"Catalaanse onafhankelijkheid wordt een zeer moeilijk punt voor de regering." Nu de Spaanse regio met Carles Puigdemont een nieuwe, separatistische minister-president heeft, ziet N-VA-vicepremier Jan Jambon een dilemma opduiken. Als Catalonië zich eenzijdig afscheurt, moet België de nieuwe staat dan erkennen?

Share

Jambon ontkent tegenover deze krant dat hij "heeft gedreigd met de val van de regering", maar geeft toe dat het explosieve materie is

Volgens het Vlaamsgezinde blad Meervoud zou hij daar zelfs de regering voor doen vallen. Dat zou Jambon hebben aangegeven in een gesprek met de Europese koepel van separatistische bewegingen (ICEC).

Jambon ontkent tegenover deze krant dat hij "heeft gedreigd met de val van de regering", maar geeft toe dat het explosieve materie is. "Het zelfbeschikkingsrecht is voor ons een belangrijk principe." Voor de MR is instemming van Spanje de absolute voorwaarde, en die zit er niet aan te komen.

Lees ook

Catalonië is N-VA regeringscrisis waard: voor vicepremier Jan Jambon is erkenning bij onafhankelijkheid 'kwestie van geloofwaardigheid'

nieuws

cult