binnenland

Zo simpel is inbreken in Doel: Anja Hermans deed het 12 keer

1 Anja Hermans voor de kerncentrale van Doel: "Als ik wil, dring ik er zo opnieuw binnen." © Thomas Vanhaute

"Als ze me garanderen dat ze me niet in de gevangenis zullen steken, kan ik meerdere manieren tonen om Doel 4 binnen te geraken." Ex-ALF-terroriste Anja Hermans drong in 2007 en 2008 twaalf keer binnen in de kerncentrale, en noemt de beveiliging "nog altijd zo lek als een zeef".

Share

De rioolpijpen zijn bijna een uitnodiging aan mensen met slechte bedoelingen om binnen te gaan

Anja Hermans

De gewezen brandstichtster van het Animal Liberation Front (ALF) ging zes jaar geleden met enkele tegenstanders van kernenergie een uitdaging aan: inbreken in de kerncentrale Doel 4. Het ging zo makkelijk dat ze haar kunstje uiteindelijk twaalf keer opvoerde. Door binnen te lopen langs een defecte omheining, door rioolpijpen te kruipen of een ommetje te maken via de Schelde.

Ze fotografeerde haar passages en bezorgde Electrabel een 169 pagina's dik dossier met een opsomming van mankementen in de beveiliging. Electrabel sleepte haar voor de rechtbank. Na een procedure in beroep liep ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden op wegens huisvredebreuk.

"Ik heb door het transformatorpark gewandeld. Eén klein bommetje en de centrale lag plat. Ik heb binnen een uur lang bekken staan trekken voor een camera", zegt Anja Hermans. "Zo lang duurde het voor de bewaking het verband kon leggen tussen het camerabeeld en de plaats waar ik stond. Toen ze me eindelijk vonden, zei een van de bewakers: 'Ah, zijdt gij het spook?' Ze hebben me voor de rechter gesleept omdat ik hun bewakers wakker maakte."

Leger
Doel 4 ligt sinds vorige week stil. Het federaal parket voert een onderzoek naar mogelijke sabotage. Iemand zou dinsdag een kraan hebben opengezet, waardoor een grote hoeveelheid smeerolie wegvloeide. Daardoor raakte een van de turbines die met stoom elektriciteit moeten opwekken oververhit. De schade aan het hogedruklichaam van de turbine is volgens Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert "aanzienlijk".

Hermans erkent dat sinds ze in 2009 met haar verhaal kwam maatregelen zijn genomen. De ooit in 2002 tijdens een actie van Greenpeace geknipte gaten in de omheining werden zeven jaar na datum gedicht. Achter in het domein zijn bewakingscamera's opgehangen.

Door haar brandstichtingen bij McDonald's-vestigingen acht Anja Hermans zichzelf een ervaringsdeskundige. "Er hangen nu om de tien meter bolcamera's, en dat is mooi, maar bij gebrek aan verlichting registreren die bij nacht niets. Het is daar pikdonker. De camera's staan ook slecht opgesteld. Er zijn veel te veel dode hoeken. Als je een klein beetje weet hoe, ontwijk je ze zo. Sinds het incident staan er achteraan twee bewakers. Ik heb ze vrijdag gezien door mijn verrekijker. Twee bewakers zullen niet volstaan. Inbreken in Doel 4 blijft heel simpel. Als ik wil, geraak ik nog altijd binnen, op meerdere manieren."

Hermans zegt dat ze zo de plek kan aanwijzen waar de vermoedelijke saboteur het machinegebouw achteraan het complex is binnengegaan. "Daar zijn trappen, en bovenaan is er een deur. Zelf ben ik dat gebouw nooit binnen geweest, maar het lijkt me erg makkelijk. Het punt, aan de basis, is dat de kerncentrale van Doel is ontworpen met het idee dat het leger alles zou bewaken. De beveiliging zou gebeuren door soldaten, maar na de afschaffing van de legerdienst is het improviseren. Je kunt nog altijd heel makkelijk het domein binnengaan. Men zegt nu dat men het personeel van de centrale gaat screenen. Ze zouden beter de beveiliging nog eens screenen. De makkelijkste manier, voor een terrorist, is een van de rioolpijpen. Die liggen echt open en bloot, bijna als een uitnodiging aan mensen met slechte bedoelingen om binnen te gaan."

Warme zone
Zoals Electrabel dat ten tijde van de rechtszaak al deed, minimaliseert het ook nu de beweringen van de ex-ALF-terroriste. "Anja Hermans heeft nooit een inbraak gepleegd, maar is buiten de werkuren onrechtmatig op onze site geweest waar normale bezoekers kunnen komen", zegt het bedrijf in een reactie. "Hermans is nooit in het beveiligde deel van de kerncentrale geweest. Om veiligheidsredenen geven wij hier verder geen commentaar op."

In zijn aanklacht voor de correctionele rechtbank in Dendermonde stelde Electrabel destijds dat het commerciële schade had geleden omdat de bewakingsdiensten nodeloos in actie moesten komen.

Hermans: "Ten tijde van het proces zeiden ze dat ik nooit in de warme zone van de centrale ben geraakt. Dat klopt, en dat ik heb ik ook nooit geambieerd, want dat is razend gevaarlijk. De sabotage die nu zo'n verstrekkende gevolgen heeft, is gepleegd in de koude zone. De plek waarvan ze toen zeiden dat het 'niet echt' een inbraak was. Ik heb nog steeds zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf achter mijn naam staan. Als ze me garanderen dat ze me niet zullen arresteren, zal ik met alle plezier demonstreren hoe makkelijk je er vandaag nog altijd binnen raakt. Maar ik vrees dat ik het antwoord van Electrabel al ken."

nieuws

cult

zine