#NachtjeOpstaand

Zo heeft Gent haar eerste 'Nuit Debout' beleefd: "Onze samenleving is haar samen verloren"

De protestbeweging Nuit Debout waait over van Frankrijk naar België. Aan de stadshal in Gent kwamen donderdagavond zo'n honderd mensen samen om te discussiëren over maatschappij en politiek. "Volgende week ontmoeten we elkaar opnieuw. Tijd voor een positief alternatief."

Share

Tegendraads als de Gentenaren zijn, hebben ze het initiatief 'Nachtje Opstaand' gedoopt

"Ik ben uit nieuwsgierigheid naar hier gekomen", zegt Samuel. "Ik ben gefrustreerd met de samenleving zoals die vandaag de dag bestaat. Waarom? Omdat ze haar 'samen' heeft verloren. En haar 'leven' eigenlijk ook."

Zo'n honderd enthousiastelingen hebben gisteravond de eerste Nuit Debout aan de Gentse stadshal beleefd. De protestbeweging ontstond in Frankrijk na massaal protest tegen de nieuwe arbeidswetgeving. Sinds vorige week is Nuit Debout overgewaaid naar Brussel en nu prijkt ook Gent op de lijst van proteststeden. Tegendraads als de Gentenaren zijn, hebben ze het initiatief 'Nachtje Opstaand' gedoopt.

In het begin verliep de bijeenkomst wat chaotisch en stroef, maar dankzij de aansturing van Sarah Van Liefferinge, lid van de Gentse piratenpartij, kwam er naarmate de avond vorderde een zekere flow in het geheel. Belangrijk op te merken: de piratenpartij wil zich niet te hard associëren met Nuit Debout, Van Liefferinge werpt op dat het protest door een niet-partijpolitiek karakter gekenmerkt wordt.

Share

'Betogingen en manifestaties zijn tegenwoordig dood. Dit initiatief is veel sterker'

Jeremy Van Humbeeck, student
1 © null

Dit is de econoom die het Franse straatprotest aanwakkert

Eerst vonden er zogenaamde 'open mics' plaats: iedereen met een thema die hem of haar na aan het hart ligt, mocht voor de massa een vurig pleidooi houden waarom. Eén persoon hield een betoog voor een 'ethisch label' voor alle Europese producten, een ander beukte in op het beleid van de federale regering. De Spaanse Davina vertelde dan weer over de 'Indignados'-beweging van zo'n vijf jaar geleden. "Door de crisis ben ik naar België moeten verkassen. Mijn leven in Spanje moest ik noodgedwongen vaarwel zeggen. Het ongebreidelde kapitalisme eist slachtoffers en daarom wil ik dit moment, deze bijeenkomst aangrijpen om me ertegen te verzetten. Meer specifiek zeg ik neen tegen het TTIP-handelsvedrag tussen de States en de EU die de balans nog negatiever zou laten overhellen."

Op de bijeenkomst is een allegaartje van mensen aanwezig, gaande van mensen van Hart Boven Hard tot gepassioneerde studenten en vakbondsafgevaardigden. Na de lezingen organiseren ze zich in werkgroepen die debatteren rond zes onderwerpen: handelsverdragen, veganisme, onderwijs, vluchtelingencrisis, Panama Papers en interne organisatie.

Student Idea & Innovation Management Jeremy Van Humbeeck (23) heeft deelgenomen aan het luik 'interne organisatie': "Nachtje Opstaand vind ik een geweldig initiatief. Burgers worden te weinig geraadpleegd, krijgen niet genoeg informatie van de overheid. Betogingen en manifestaties zijn tegenwoordig dood, je legt een bepaalde route af en er gebeurt niets. Ik wil deze kans aangrijpen om maatschappijvraagstukken te bespreken, dat is veel sterker."

Volgende week wil de groep opnieuw samenkomen. Van Humbeeck: "De uitdaging bestaat erin om geen samenscholingsverbod te krijgen, maar we hebben vandaag aan de politie bewezen dat we dit gemoedelijk en correct willen aanpakken. Het is tijd voor een positief alternatief."

Op de Facebook-pagina van 'Nachtje Opstaand' vindt u meer informatie terug.

nieuws

cult

zine