Regulering cannabis

Zijn de geesten dan nu rijp voor de legalisering van cannabis?

'Hoog tijd om cannabis uit het verdomhoekje te halen'

1 © thinkstock

In de toekomst mag u vijf wietplanten in uw tuin telen voor eigen gebruik. Toch als het van vzw Trekt uw Plant en Mambo Social Club afhangt. Deze twee verenigingen dringen aan op de regulering van cannabis. 'De politiek is doof en blind.'

Share

'De wetenschap geeft ons gelijk, en ook de bevolking beseft dat het anders moet'

Michel Degens, voorzitter Mambo Social Club

Als u vandaag in Antwerpen rondloopt, mag u geen cannabis op zak hebben. De rest van Vlaanderen is wat losser, daar mogen meerderjarigen maximaal drie gram bij zich hebben. Maar er gaan steeds vaker stemmen op om cannabis volledig te legaliseren. En dat is niet alleen bij de cannabisverenigingen en/of -gebruikers. Ook hoofdcommissaris van de lokale politie Voorkempen en criminoloog Peter Muyshondt sprak zich onlangs uit in dit debat en pleit nu voor een legalisering.

Maar dat wil niet zeggen dat de politiek volgt. Daarom doen twee Vlaamse cannabisverenigingen - die zonder winst en op vraag één wietplant per persoon telen voor leden - een oproep. De Antwerpse vzw Trekt uw Plant en de Hasseltse Mambo Social Club schreven een blauwdruk voor de wettelijke regulering van cannabis. Zo wensen ze onder meer dat volwassenen vijf wietplanten kunnen telen voor eigen gebruik of dat ze zich bij een 'social club' kunnen aansluiten die dan één plant voor hen teelt.

Dat gebeurt nu ook al, maar de verenigingen kwamen wel al meermaals in aanraking met het gerecht. Zo werd Trekt uw Plant sinds het ontstaan in 2006 al tweemaal vervolgd, maar telkens vrijgesproken door het Antwerpse hof van beroep. De Mambo Social Club werd bij de oprichting in 2013 ook vervolgd voor het aanzetten tot druggebruik. Daarvoor werden de club vrijgesproken, maar een beslissing van het Hasselts gerechtshof kan op 22 november wel leiden tot de ontbinding.

De twee verenigingen dringen daarom nu aan op overleg met de overheid. "We willen het debat omtrent de legalisering van cannabis doen heropleven in de politiek", zegt Michel Degens, voorzitter van de Mambo Social Club. "We ijveren voor een parlementaire hoorzitting om de voor- en nadelen van het huidige cannabisbeleid te bespreken. Want de wetenschap geeft ons gelijk, en ook de bevolking beseft dat het anders moet."

Controleerbaar

In hun blauwdruk zetten de cannabisverenigingen dus praktische richtlijnen uit voor de regulering van thuisteelt, de bescherming van 'cannabis social clubs' en het medicinale gebruik. Experten juichen die initiatieven toe. Professor Tom Decorte van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (UGent) pleit al langer voor een legalisering van cannabis. "Het huidige repressieve beleid werkt niet, en dus moet er naar andere modellen gezocht worden", zegt Decorte. "De zogenaamde social clubs kunnen een oplossing zijn. De blauwdruk is een goede aanzet om tot een legalisering te komen."

Al zou de regulering van die verenigingen, zoals het aantal leden, volgens Decorte wel wat strikter mogen zijn. "Beter eerst te strikte regels en daarna wat losser als het nodig zou blijken, dan dat we een commercieel 'supermarkt'-model krijgen zoals bij tabak en alcohol", verklaart Decorte. Ook toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) pleitte er al enkele jaren geleden voor om cannabis te legaliseren. Maar hij wijst er wel op dat de thuisteelt waar de verenigingen voor ijveren controleerbaar moet zijn. "Controle op kwaliteit is natuurlijk zeer belangrijk. En ook het medicinale gebruik hoort thuis in een apotheek en niet in social clubs."
 
In politieke kringen, vooral bij jongerenafdelingen van de partijen, valt hier en daar wel animo te bespeuren voor een debat over legalisering. Want zo kan het cannabisgebruik uit de criminaliteit gehaald worden en kunnen we ook de kwaliteit controleren, klinkt het bij Jong Groen en de Jongsocialisten. "Het kan een oplossing zijn voor het slechte repressieve beleid, dat duidelijk niet werkt", zegt Céline Van Den Abeele, voorzitter van Jong Groen. "Al zijn er ook gevaren waar we rekening mee moeten houden."

nieuws

cult

zine