Update

Zestigtal mensen zonder papieren bezetten Brussels hotel. Francken: "Ze gaan geen verblijf krijgen"

- Bewerkt door: IB, ADN - Bron: Belga
8 Het Astridhotel wordt bezet door de mensen van vzw 'la Voix des Sans-Papiers'. photo_news

Een zestigtal personen van La voix des sans-papiers, een collectief van mensen zonder papieren, heeft gisterenavond het leegstaande Hotel Astrid in het centrum van Brussel bezet. Dat verliep zonder incidenten. Het collectief zal contact opnemen met de eigenaar van het gebouw en hoopt dat een oplossing bereikt kan worden voor de start van de winter. De Stad Brussel wacht op het standpunt van de eigenaar voor ze de kwestie bestuderen.

Sinds juli verbleven de migranten van La voix des sans-papiers in een rusthuis in Etterbeek. De burgemeester van de gemeente had het gebouw, dat leegstond omdat het gerenoveerd zou worden, daarvoor opgevorderd. Met de sans-papiers werd een akkoord bereikt dat ze er tot 15 september konden blijven.

Bezetting
Omdat een oplossing voor de periode na 15 september uitbleef, besloot het collectief gisteren om het leegstaande Hotel Astrid in het centrum van de hoofdstad te bezetten. Het hoopt dat de Brusselse burgemeester een gelijkaardig initiatief zal nemen als zijn Etterbeekse ambtsgenoot.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet alvast weten dat er geen collectieve regularisatie komt. Volgens Francken kan de uitreiking van een verblijfsvergunning enkel op basis van individuele regularisatieaanvragen.

8 epa

"Collectieve regularisatie is op dit moment niet onze voornaamste eis, omdat we weten dat die er niet komt tijdens deze legislatuur. We willen momenteel vooral op gemeentelijk niveau spelen en de burgemeester van de Stad Brussel vragen om een degelijk gebouw waar de migranten enkele maanden in kunnen verblijven. Omdat ze altijd op zoek zijn naar een dak boven hun hoofd, hebben ze geen tijd voor een politieke strijd om papieren. Het is dus dringender dat hun fundamentele rechten worden gerespecteerd, waaronder dus hun recht op huisvesting", zegt Violaine Alonso, lid van het steuncomité van La voix des sans-papiers.

8 epa
8 epa
8 photo_news
8 photo_news
8 photo_news
8 photo_news
Dossier Vluchtelingen
Dossier Vluchtelingen

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine