binnenland

Zes maanden cel voor baasjes van honden die meisje ernstig toetakelden

1 Het was een bordeauxdog die het meisje te lijf ging. © thinkstock

De voormalige eigenaars van een manege in Lanaken zijn door de strafrechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 600 euro, omdat een van hun honden een meisje van 8 jaar verminkte. En dat was niet het enige incident.

Op 22 maart 2014 kwamen Kyana en haar ouders - een half uur voor haar paardrijles begon - aan in de manege. Volgens de eigenares, die toen niet aanwezig was, waren de hoofdingang en de cafetaria toen nog gesloten. Aan de rechter vertelde de eigenares dat het de gewoonte was dat iedereen in de cafetaria samenkwam en dat dan - onder begeleiding - de paarden werden klaargemaakt voor de les.

Kooi
De honden werden telkens in hun kooi opgesloten, als de manege voor het publiek openging. Toen het meisje en haar ouders die bewuste dag de manege betraden, liepen de honden nog los. Een bordeauxdog vloog naar het toen 8-jarige meisje en verminkte haar voor het leven.

De rechter maakt in het vonnis brandhout van de argumentatie, dat Kyana en haar ouders zonder toestemming de manege hadden betreden. Volgens de rechter moesten de openingsuren en toegangsmodaliteiten van de manege en/of stallen in het huisreglement, dat er niet was, vermeld worden.

Operaties
Na verscheidene operaties heeft het meisje nog steeds erg te lijden onder de gebeurtenissen. Volgens de aangestelde deskundige kan het nog jaren duren voor alle gevolgen van het incident duidelijk worden, omdat het meisje nog aan haar puberteit moet beginnen en er niet voor haar 18de kan begonnen worden aan de reconstructie van haar linkerborst. De rechter kende al een tijdelijke en provisionele schadevergoeding toe van meer dan 20.800 euro. De toenmalige uitbaters moeten hier mogelijk zelf voor opdraaien, omdat ze geen burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering hadden.

Gezicht
Enkele maanden na het incident werd ook een ander kind in het gezicht gebeten, door een andere hond in de manege. Gelukkig waren de gevolgen in dat geval niet zo ernstig. Hiervoor moeten de uitbaters een schadevergoeding betalen van 3.125 euro.

cult