Luchtvaart

Wordt de deur opengezet voor claims tegen Ryanair?

Hof van Cassatie moet uitspraak doen over ‘Ierse clausule’ Ryanair

- Cathy Galle - Bron: Eigen berichtgeving
1 Claim It, een organisatie die gedupeerde passagiers helpt bij het verwerven van een schadevergoeding, stapte naar het Hof van Cassatie tegen de ‘Ierse clausule’ van Ryanair. © EPA

Mag Ryanair straks een resem schadeclaims voor Belgische rechtbanken verwachten? Vandaag spreekt het Hof van Cassatie zich uit over een zaak van Claim It, dat gedupeerde passagiers helpt. Op de achtergrond spelen een mist spuiende vliegmaatschappij, overwerkte rechters en op geld beluste claimorganisaties een hoofdrol.

Er werd gejubeld, half januari, aan de Louizalaan in Brussel. In de hoofdzetel van Claim It kwam het nieuws binnen dat de advocaat-generaal van het Hof van Cassatie hen in zijn advies grotendeels volgt in een zaak tegen Ryanair.

Claim It was naar het hof gestapt omdat een Brusselse rechter had beslist dat hij niet bevoegd was om de eis van gedupeerde passagiers, via Claim It, te behandelen. De rechter meende dat alle geschillen met de Ierse luchtvaartmaatschappij via een Ierse rechter moeten verlopen.

cult

zine