binnenland

Woordvoerder Pegida Vlaanderen stapt alweer op

1 In Duitsland stapte de eerste woordvoerder van de beweging op na een omstreden 'Hitlerfoto'. © EPA

Wim Van Rooy is niet langer woordvoerder van de anti-islambeweging Pegida Vlaanderen. Gevraagd naar het waarom van zijn ontslag houdt schrijver en islamcriticus Van Rooy het vaag. "Het gaat om externe factoren, die ook serieuze consequenties hebben voor het persoonlijke", zegt hij in onze krant.

Pas drie weken geleden had Van Rooy de functie overgenomen van Hans Dubois. Die werd weggestuurd door de in hoofdzaak extreemrechtse achterban, die hem een te voorzichtige houding aanwreef.

Van Rooy benadrukt dat zijn beslissing niets te maken heeft met de fel anti-islamitische koers die de beweging vandaag vaart. "Ik sta nog altijd voor 100 procent achter de ideeën van Pegida Vlaanderen. Helaas is het in de huidige omstandigheden onmogelijk om dit werk voort te zetten."

Over welke omstandigheden het precies gaat, wil Van Rooy niet zeggen. Wellicht onbedoeld treedt Pegida Vlaanderen zo wel heel nadrukkelijk in de voetsporen van het model, de Pegida-beweging in Duitsland. Ook de Duitse moederbeweging zag onlangs kort na elkaar twee woordvoerders vertrekken.

nieuws

cult

zine