Gezondheidszorg

Wijkgezondheidscentra: "Snijwerk van De Block is allesbehalve subtiel"

1 Centra begrijpen besparingen van minister Maggie De Block niet © REUTERS

"Haar snijwerk is allesbehalve subtiel", zeggen de wijkgezondheidscentra over Maggie De Block. De liberale minister stopt de erkenning van enkele nieuwe centra in de koelkast, om 7 miljoen euro te besparen. "Dit treft de meest kwetsbaren."

Kris Van Houdt zit in zak en as. De man zou in maart een wijkgezondheidscentrum in Herentals openen, het eerste in de Kempen. Hij is al meer dan een jaar met de voorbereidingen bezig. "We hebben 20.000 euro geïnvesteerd, een gebouw gehuurd, artsen een contract laten tekenen. Maandag zouden verpleegkundigen op sollicitatiegesprek komen."

Van Houdt zucht. "Een koude douche", noemt hij de nieuwe besparingsmaatregel van de volksgezondheidsminister. Zij wil in de sector van de wijkgezondheidscentra een audit uitvoeren. In tussentijd worden de erkenningsaanvragen, die na 8 oktober zijn ingediend, on hold gezet. Van Houdt heeft nog geen aanvraag ingediend. "Ik hoop dat er een uitzondering kan worden gemaakt."

350.000 mensen

De wijkgezondheidscentra zijn bedoeld voor de meest kwetsbare groepen in onze maatschappij. In de centra wordt er niet per prestatie gewerkt, maar met forfaitaire bedragen. Die maken het mogelijk dat de patiënt die zich inschrijft, niets hoeft te betalen. Vandaag wordt de drempel naar zorg zo verlaagd voor 350.000 mensen.

Share

In wijkgezondheidscentra kunnen kwetsbare mensen zich laten verzorgen, zonder daar iets voor te hoeven betalen

"Dat er gesneden wordt in onze middelen, komt onverwacht", zegt Koen De Maeseneir, directeur van de Vereniging van Wijkgezondheidscentra. Volgens hem zouden door de maatregelen een achttal geplande centra niet kunnen opengaan. "De scalpel van de minister blijkt nu toch een bijl. En die lijkt vooral de mensen die het al moeilijk hebben te treffen." Hij twijfelt of er echt veel bespaard zal worden. "De patiënten die niet bij ons terechtkunnen, zullen toch elders zorg zoeken. En die is niet per definitie goedkoper."

Het Netwerk tegen Armoede beaamt. "We hebben net meer wijkgezondheidscentra nodig willen we de gezondheidskloof aanpakken. 12 procent van de gezinnen met de laagste inkomsten stelt zorg uit omwille van financiën."

Medische huizen

Share

'De scalpel van de minister blijkt nu toch een bijl. En die lijkt vooral de mensen die het al moeilijk hebben te treffen'

Koen De Maeseneir

Wie niet verrast is over de maatregel is professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent). Volgens hem was De Block (Open Vld) nooit voorstander van de zogenaamde medische huizen. "Ze stroken niet met haar liberale ideologie." Hij wijst erop dat het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg in 2008 al de kostenefficiëntie van de huizen aantoonde. "Het on hold zetten van enkele nieuwe wijkgezondheidscentra omwille van een audit is onacceptabel. Stel dat dit met nieuwe zelfstandige huisartspraktijken zou gebeuren, de wereld zou te klein zijn."

Op haar kabinet wordt tegengesproken dat de minister de wijkgezondheidscentra niet waardevol zou vinden. "We hebben de voorbije vijf jaar net telkens 10 procent meer middelen vrijgemaakt", benadrukt haar woordvoerster. Die stelt dat het budget niet onuitputtelijk is. "En dus moeten we de middelen die we vrijmaken op de best mogelijke manier investeren." Op dit moment wordt eraan getwijfeld of dat bij de centra het geval is. "Van de 150 miljoen euro die de centra in 2016 hebben gekregen, hebben ze 3 miljoen niet opgemaakt."

cult

zine