Wonen

Wettelijk samenwonen moet strenger

- Astrid Roelandt - Bron: Het Laatste Nieuws
2 Beeld ter illustratie. © thinkstock

Wie wettelijk gaat samenwonen, moet daarvoor altijd naar het gemeentehuis gaan. Dat vindt N-VA-Kamerlid Goedele Uyttersprot, die daartoe een wetsvoorstel indient. "Zo kunnen we koppels beter informeren over hun rechten en plichten."

Wie wettelijk wil gaan samenwonen, kan dit vandaag gewoon regelen met een verklaring, ondertekend door beide partners. Zelf met die verklaring naar het gemeentehuis gaan is wettelijk gezien niet verplicht. In Gent bijvoorbeeld kun je dat ook per post. Sommige gemeenten vragen wel dat beide partners persoonlijk verschijnen, maar afdwingen kunnen ze dat niet.

Schijnsamenwonen

"Nochtans is het toch logisch dat je voor zo'n beslissing samen naar de gemeente gaat", vindt N-VA-parlementslid Goedele Uyttersprot (N-VA), die daartoe een wetsvoorstel indient. "Zo kan de ambtenaar beter controleren of mensen wel vrijwillig gaan samenwonen en of het bijvoorbeeld niet om schijnsamenwonen gaat."

Als ze daar dan toch zijn, kunnen wettelijk samenwonenden ook beter geïnformeerd worden. Uit onderzoek blijkt immers dat 60 procent van de samenwonenden hun rechten overschatten, bijvoorbeeld op vlak van fiscaliteit, erfrecht en alimentatie.

"Mensen denken ze bij wettelijk samenwonen dezelfde rechten hebben als gehuwden, en dat het gaat om een soort 'huwelijk light', maar dat is niet zo. Wie dezelfde rechten wil, moet daarvoor een akte laten opmaken bij de notaris. Daarom lijkt het mij nuttig dat de ambtenaar de samenwonenden op een heldere manier hun rechten en plichten uitlegt", aldus Uyttersprot. "Ze kunnen dan zelf beslissen of ze nog bijkomende zaken willen regelen."

2 N-VA-parlementslid Goedele Uyttersprot. © rv

nieuws

cult

zine