Oorlogsvoering

Wetenschappers in open brief: "Verbied killer robots voor het te laat is"

Meer dan honderd Belgische wetenschappers scharen zich achter nationaal verbod op wapens die zelf beslissen over leven en dood

1 De Russische wapenfabrikant Kalashnikov kondigde eerder al de bouw van 'killer robots' aan. © RV/Kalashnikov Group

"Killer robots moeten verboden worden voor het te laat is", schrijven 116 Belgische wetenschappers in een open brief. Zij hopen dat ons land de leiding neemt. Maar willen de meerderheidspartijen dat ook? 

Woensdag vindt er in het federale parlement een hoorzitting plaats over zogenaamder killer robots. Dat zijn wapensystemen die doelen kunnen selecteren en aanvallen zonder betekenisvolle menselijke controle. Simpelweg, wapensystemen die zelf beslissen over leven en dood. Een grote groep Belgische wetenschappers, thuis in de robotica en artificiële intelligentie, geeft aan erg bevreesd te zijn hiervoor. 

In een online open brief waarschuwen ze voor "de ernstige bedreiging die killer robots vormen voor het internationaal recht, de mensenrechten en de menselijke waardigheid." De wetenschappers zien maar één oplossing. "De federale regering en het parlement zouden een nationaal verbod moeten instellen en zich aansluiten bij een groeiende internationale beweging die hetzelfde wil."

nieuws

cult

zine