binnenland

Wat bezielde gewapende man die paniek zaaide in Hannuit door Allahu Akbar te roepen?

- Door: Karen Van Eyken - Bron: Sudpresse
1 Julien D. © kos

Maandagavond zaaide een gemaskerde jongeman paniek in het centrum van Hannuit: vanuit een wagen zwaaide hij met een (nep)pistool en riep 'Allahu Akbar'. Een dag later werd de dertigjarige Julien D. opgepakt. Het ging over een smakeloze grap. Zocht de man eeuwige roem?

De man kon tijdens het onderzoek van de lokale politie vrij snel geïdentificeerd worden. Het gaat om een inwoner van Hannuit die graag malle video's maakt. Op 16 november kondigde hij op Facebook aan dat een volgend filmpje zou spotten met jihadi's.

Een belofte die hij maandagavond inloste want het was wel degelijk Julien D. die zich vermomde en met een neppistool in de hand Allahu Akbar riep in Hannuit. De dertiger die de scène had gefilmd, postte de video later op internet. Op die manier kon de politie de dader vrij snel identificeren en vatten.

Wilde Julien D. met zijn smakeloze onemanshow een bekende YouTuber worden? Hij besefte in elk geval niet dat hij te ver ging met zijn 'grapje'. En zo kwam het dat zijn verlangen naar eeuwige roem leidde tot zijn arrestatie. De jongeman zal het binnenkort mogen uitleggen in de rechtbank.