Brussel

VUB vertraagt licht én versnelt het internet

- Bewerkt door: Redactie - Bron: Belga
1 © thinkstock

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben een manier gevonden om het licht dat voor het versturen van data gebruikt wordt, te vertragen. Daardoor gaan, paradoxaal genoeg, de communicatienetwerken sneller werken.

Vincent Ginis van de VUB heeft samen met collega's Philippe Tassin (Chalmers University) en Thomas Koschny en Costas Soukoulis (Iowa State University) een methode ontwikkeld om een grote hoeveelheid lichtfrequenties tegelijkertijd tot willekeurige lage snelheden te vertragen, zo meldt de VUB in een persbericht.

De hedendaagse technieken laten het slechts toe om het licht van zeer specifieke kleuren te vertragen, waardoor de andere kleuren die daar omheen liggen wel aan hun oorspronkelijke snelheid voortrazen. De nieuwe techniek 'fopt' het licht en creëert de illusie dat de te overbruggen afstand veel groter is dan de werkelijke fysische afstand. Hierdoor vertraagt het licht in de praktijk tot willekeurig te bepalen lage snelheden.

Met de nieuwe techniek kunnen optische communicatienetwerken aanzienlijk worden versneld. Dankzij de lagere lichtsnelheden kan het 'verkeer' in zulke netwerken beter worden geregeld, waardoor het als het ware gemakkelijker doorstroomt. Een ander voordeel van het vertraagde licht is dat het energieverbruik van de meest energieverslindende componenten in het netwerk, zoals een WiFi-router, aanzienlijk daalt. De efficiëntie van zulke componenten verhoogt namelijk naarmate het licht trager de circuits passeert.

Dossier Onderwijs
Dossier Onderwijs

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine