Willem Elias

VUB berispt prof Willem Elias na verkrachtingsuitspraken

1 VUB-decaan Willem Elias ligt de jongste dagen onder vuur na een post over verkrachtingsslachtoffers. ©Tim Dirven

De VUB tikt zijn professor Willem Elias officieel op de vingers en start een onderzoek. De decaan plaatste omstreden uitspraken over slachtoffers van verkrachting op zijn Facebookpagina, onder meer na de dood van Steve Stevaert. Of de universiteit ook zwaardere sancties neemt, is nog niet bekend.

Share

Afgelopen weekend had VUB-recor Paul De Knop een "serieus gesprek" met Willem Elias

De prof sprak de vrouw die klacht indiende tegen Steve Stevaert op zijn persoonlijke pagina aan met "de vrouw die deze beslissing op haar geweten heeft". Hij stelde ook ook dat een verkrachtingsslachtoffer meteen een klacht zou moeten neerleggen, en niet na drie jaar. Eerder vandaag kwamen nog meer vrouwonvriendelijke uitspraken van de decaan naar buiten. Hij schreef onder meer dat "een kut niet door één man versleten [kan] worden".

"Een dergelijk bericht is een universiteitsprofessor en bij uitbreiding een medewerker van de VUB onwaardig", oordeelt de universiteit nu in een persbericht. Afgelopen weekend had VUB-rector Paul De Knop een "serieus gesprek" met decaan Willem Elias. De rector heeft in dat gesprek zijn afkeuring laten horen over zijn uitlatingen op Facebook en hem er op gewezen dat die erg kwetsend zijn.

"[Rector] Paul De Knop is wel van oordeel dat deze fout niet opzettelijk is gemaakt en dat het nooit zijn bedoeling was om iemand te beschuldigen of te beledigen", klinkt het bij de VUB. "De rector heeft de excuses aanvaard. Als universiteit bieden we dan ook de jonge vrouw en alle andere slachtoffers onze diepste excuses aan."

Excuses

Share

'Het laatste wat ik wil doen is verkrachting banaliseren'

VUB-prof Willem Elias

"Prof Willem Elias neemt de verantwoordelijkheid op zich en verontschuldigt zich ten diepste tegenover zijn faculteit, de gehele Vrije Universiteit Brussel en bovenal aan de slachtoffers van seksueel geweld."

De decaan beseft nu volgens de VUB dat zijn uitspraken ongepast waren. "Het laatste wat ik wil doen is verkrachting banaliseren. Ik verontschuldig me tegenover iedereen die ik gekwetst heb met mijn woorden", reageert de professor zelf.

"Ik begrijp en respecteer die emoties. Ik vind geweldpleging de grootste misdaad, zelfs de kleinste vorm ervan. Wanneer dat tegenover vrouwen gebeurt en er ook machtsmisbruik bij komt kijken, is dit nog vele malen erger. Dus nogmaals mijn excuses."

De Vrije Universiteit Brussel zal de hele kwestie naar eigen zeggen verder onderzoeken. Rector Paul De Knop bevestigde dat in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1, maar hij wil dat dat onderzoek "ernstig en sereen" kan gebeuren.

cult