Islam

Vrouw moet officiële rol krijgen in moskee

Vrouwen moeten het statuut van ‘prediker’ krijgen om binnen en buiten de moskee een officiële rol op te nemen. Het opvallende voorstel van de Moslimexecutieve krijgt de steun van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Wij staan achter deze belangrijke modernisering."

De Moslimexecutieve wil vrouwen een officiële functie binnen de moskee geven. Een speciaal statuut voor vrouwelijke predikers, die adviezen, cursussen of preken mogen geven en aan jongerenwerk kunnen doen, moet daarbij door de overheid erkend worden. “Net als de imams moeten zij de moslimgemeenschap binnen en buiten de moskee versterken door te preken, lessen te geven en naar jongeren te luisteren”, stelde de Moslimexecutieve in de krant Le Soir.

De Moslimexecutieve zat voor de nieuwe functie al samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Zijn kabinet bevestigt aan De Morgen dat het orgaan ijvert voor een speciale rol voor vrouwelijke predikers. “Er is drie weken geleden op hun initiatief gesproken over de functie van een vrouwelijke dienaar”, zegt woordvoerder Sieghild Lacoere. “Het was de eerste keer dat ze tegenover ons pleitten voor een vervrouwelijking. Wij staan natuurlijk achter die belangrijke modernisering en wachten op een officieel verzoek.”

Voorzitter van de Moslimexecutieve Salah Echallaoui, die gisteren niet bereikbaar was voor commentaar, liet in februari in deze krant verstaan dat vrouwen een grotere rol moeten krijgen. Hij gaf aan dat vrouwen op sommige plaatsen al preken en cursussen mogen geven. Ook sprak hij zich uit voor vrouwelijke imams. “Dat is nog niet mogelijk”, klonk het. “Maar de tijd zal komen.” 

Volgens de invloedrijke Gentse imam Khalid Benhaddou mogen de huidige ontwikkelingen daar niet rechtstreeks mee in verband worden gebracht. “In nogal wat Vlaamse en Nederlandse moskeeën heeft al een zekere vervrouwelijking plaatsgevonden. Je ziet dat vrouwen daar sommige van deze taken, zoals lesgeven en met jongeren werken, al opnemen. Als zij nu een officiële functie kunnen krijgen, zie ik dat als een normale, maar noodzakelijke evolutie. Er bestaan al veel vrouwelijke predikers in de islamitische wereld, maar zij zijn een stuk minder bekend in Europa, waar mannen lange tijd de besturen van de moskeeën hebben gedomineerd.”

Lees ook: Moslimexecutieve volgt voorbeeld van buitenland: "Sommige moskeeën zijn al vervrouwelijkt" (+)

nieuws

cult

zine